Зміст
Уже зовсім скоро Святий вечір, час примирення і всепрощення. Це останній день посту, і коли на зимовому небі спалахує зірка, що сповіщає про народження Ісуса, вся сім’я збирається за столом. Прийнято ставити на столі 12 пісних страв, тому слід завчасно подумати, що приготувати на Святий вечір. Серед страв є обов’язкові і є такі, що готують лише у певній родині чи місті. Але всі вони мають величезне символічне значення. Якщо ви вперше готуватимете таку вечерю самі чи просто шукаєте цікаві рецепти, тоді ви у потрібному місці. Ми пропонуємо вам список із 12 страв, що можна приготувати на різдвяні свята.
Інгредієнти:
Пшеничну крупу слід ретельно промити і замочити мінімум на 5 годин у холодній воді. Ще краще залишити її на ніч. Після цього злити воду, залити 2 склянками води і поставити варитися на повільному вогні (близько 1-1,5 години). До приготування слід її повністю остудити.
Залити мак окропом, остудити і протерти у макітрі. Сучасні господині також користуються блендером. Курагу і родзинки також заливаємо окропом, даємо трохи настоятися, зливаємо воду. Курагу нарізати невеликими шматочками.Подрібнюємо горіхи. Розігріваємо мед на водяній бані чи у мікрохвильовій печі. Все акуратно перемішуємо і подаємо на Святий вечір. Привітання родині господар каже куштуючи саме кутю.
Інгредієнти:
Овочі для салату відварюємо чи запікаємо у духовці, окрім цибулі та огірків. Все нарізаємо кубиками, а заправляємо вінегрет як зазвичай – рослинним маслом. Сіль та перець додавайте за смаком.
Інгредієнти:
Це компот, зварений із сухофруктів. Щоб узвар вийшов і смачним, і корисним, фрукти варто з вечора промити, залити холодною водою і залишити на ніч. А вранці поставити на невеликий вогонь і проварити 10-15 хвилин. І залишити настоюватися. Ні цукор, ні мед краще в узвар не додавати.
Ще одна страва, без якої важко уявити український стіл на Різдвяні свята – вареники. Тому, роздумуючи, що приготувати на Різдво, візьміть цей рецепт до уваги.
Інгредієнти:
У склянці теплої води розмішуємо сіль, додаємо в борошно і вимішуємо тісто. Залишити на годину під плівкою або рушником.
Тим часом почистити і натерти на дрібній тертці цибулю з морквою, обсмажити на олії до золотистого кольору. Третина засмажки відкласти в окрему тарілку. Капусту тушкувати разом з засмажкою на повільному вогні. Посолити та поперчити, охолодити.
Розкачати тісто на пласт товщиною близько 2 мм. Розділити на гуртки відповідного діаметру. У центр кожного кружечка кладіть трохи начинки, приминаючи її, складаєте майбутній вареник навпіл і скріпляйте краї тіста.
Відправити вареники в киплячу і підсолену воду, після їх спливання на поверхню необхідно ще поварити хвилин 5. Вийняти за допомогою шумівки, скропити олією і полити засмажкою, що залишилась.
Інгредієнти:
Буряк, моркву, картоплю і цибулю вимити, очистити і нарізати тонкою соломкою. Капусту очистити від верхнього листя, обполоснути і тонко нашаткувати. Помідори ошпарити окропом, зняти шкірку і нарізати кубиками. Часник очистити і роздавити.
У великій каструлі закип’ятити воду, злегка посолити. Покласти картоплю і капусту, поставити на невеликий вогонь. Тим часом розігріти в сковороді олію, покласти цибулю і моркву. Обсмажувати, постійно помішуючи, 5 хв. Додати в сковороду половину підготовлених буряків, оцет і цукор. Перемішати, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати 10 хв. Частину, що залишилася буряк скласти в миску, залити окропом, додати 1 ч. л. оцту і дати настоятися. (Буряковий сік потрібно в кінці приготування для того, щоб зробити колір борщу більш насиченим.)
Додати в сковороду з овочами помідори, посолити, поперчити за смаком, накрити кришкою і тушкувати ще 20 хв. Перекласти тушковані овочі в каструлю з картоплею і капустою. Додати лавровий лист. Збільшити вогонь, довести до кипіння, акуратно зняти шумівкою піну. Додати в пісний борщ часник. Накрити кришкою і відразу зняти з вогню. Дати настоятися під кришкою.
Найшвидший спосіб приготувати рибу – почистити, обваляти в борошні, обсмажити на розігрітій олії, приправити сіллю і перцем. Таку рибу слід готувати одразу перед тим, як сідати за стіл, щоб вона не встигла охолонути, зверху притрусивши тонко нарізаною кільцями цибулею.
Інгредієнти:
Очистити і дрібно порізати цибулю, моркву і гриби. Частина цибулі відкласти, все інше підсмажити на олії (близько 8 хв). Перекласти в миску, сік зі сковорідки не виливати. Рис промити і залити окропом, накрити кришкою. Капусту наколоти на вилку, опустити в підсолений окріп, поступово надрізати всі листя. Вийняти з води, розібрати на окремі листки.
Рис змішати з грибами, додати мускатного горіха і кропу, посолити, додати спеції. Начинку акуратно викласти на розгорнуті листя, згорнути і скласти в підготовлену форму для випікання.
У соус на сковорідці додаємо олії і обсмажуємо на цибулі, що залишилась практично до прозорості. Очистити помідор від шкірки, порізати на великі шматочки і вилити їх разом з рідиною на сковорідку. На повільному вогні довести до кипіння і залити цим соусом голубці.
Духовку розігріваємо до 190 градусів. Форму закриваємо фольгою і запікаємо близько години.
Тут все просто, вам слід обрати не надто солодкі яблука твердих сортів, наколоти їх виделкою, вийняти серединку та додати туди трішки сухофруктів і меду. Форму краще встелити пергаментом і поставити яблука у духовку на 30 хв при 150 градусах.
Інгредієнти:
Дістаньте гриби з рідини і обсушити капелюшки на серветках. Сир необхідно натерти на дрібній тертці і ретельно перемішати до однорідності з маслом. Додати майонез, перемішати. Начинити цією сумішшю капелюшки, наколоти їх на зубочистки і подати на стіл.
Інгредієнти:
У оселедця відріжте голову і плавники, видаліть шкіру, розберіть на філе без кісток і наріжте невеликими шматочками. Цибулю розділіть навпіл, одну половину наріжте тонкими півкільцями. 1 яблуко почистіть, наріжте тонкими часточками, змішайте з цибулею і оселедцем. Друге яблуко також почистіть від шкірки і насіння, викладіть в блендер, додайте другу половину цибулини, горіхи, лимонний сік, масло, гірчицю, мед і кмин, збийте в однорідний соус. Полийте оселедець соусом, виставте на холод на кілька годин перед подачею.
Інгредієнти:
Яблуко і капусту помити, обсушити. Капусту дрібно нашаткувати, яблуко – натерти. Тертий хрін перемішати з оцтом, оливковою олією, гірчицею, цукром, сіллю і перцем. Всі інгредієнти ретельно перемішати і дати відстоятися пару годин в прохолодному місці.
Інгредієнти:
У теплу воду додаємо дріжджі, залишаємо на кілька хвилин у теплому місці. В глибоку миску просіюємо борошно (300 грам), додаємо сіль цукор і олію. Вливаємо воду з дріжджами та добре вимішуємо. Поступово додаємо решту борошна, поки тісто не стане м’яким та еластичним. З готового тіста формуємо кулю, кладемо у миску та накриваємо харчовою плівкою. Ставимо тісто у тепле місце на годину. Тісто має збільшитись в об’ємі приблизно вдвічі.
Викладаємо тісто на робочу поверхню присипану борошном, трохи приминаємо. З тіста формуємо валик та ділимо його на 16 рівних шматочків. На кожен шматочок викладаємо трішки варення або джему (близько 0,5 ч.л.). Защипуємо краї та формуємо акуратну кульку.
Розігріваємо олію та смажимо пампухи до золотистого кольору на середньому вогні. Викладаємо їх на паперову серветку, щоб зійшов зайвий жир.
Завдяки співпраці з різноплановими компаніями, маю досвід написання статей на різноманітну тематику. Хобі — кухня та все, що пов’язано з домашніми солодощами. Все це дозволяє мені створювати якісний контент для читачів блогу.
View all posts
Успішна діяльність у сфері агробізнесу залежить не лише від якості сільськогосподарських машин, а й від…
Підсумок для скидання магазину — це корисний аксесуар для стрільців, який використовується для тимчасового зберігання…
Быстрая зарядка дает возможность батарею электромобиля меньше чем за час. Многие автовладельцы пользуются только таким…
Шумоізоляція автоскла – важливий аспект комфорту водія та пасажирів. Сторонні шуми від інших машин, вітру…
Димохід — одна з ключових складових системи опалення в будинку чи квартирі. Він відповідає за…
Пленка для бассейнов играет важнейшую роль в обеспечении водонепроницаемости и эстетики чаши бассейна. Это покрытие не…