Їжа
robertss 26.09.2023 Article
Жимолость — одна з найбільш ранніх ягід. В окремі роки перша жимолость встигає в перший тиждень червня — трохи раніше, ніж суниця.
Слово «жимолость» народилося в Білорусі й означало «рослина з міцними жилками»: тверді, як кістка, гілки цієї рослини колись використовували для виготовлення батогів, шомполів, шевських цвяхів, ткацьких човників. У всіх їстівних видів ягоди довгасті за формою, темно-синього, майже чорного кольору з сизим відтінком.
Жимолость — одна з найбільш ранніх ягід. В окремі роки перша жимолость достигає в перший тиждень червня — трохи раніше, ніж суниця.
За смаком жимолость трохи нагадує лохину — вона солодко-кисла (часто більш кисла, ніж солодка). Однак головне в ній — не смак: за кількістю вітаміну С ця ягода не поступається лимону, а за часткою деяких макро- і мікроелементів їй взагалі немає рівних у природі.
Із численних видів жимолості їстівні ягоди дають лише кілька — жимолость їстівна (Lonicera edulis), жимолость алтайська (Lonicera altaica), жимолость камчатська (Lonicera kamtschatica). З цих диких видів жимолості, зокрема схрещених між собою, виведені селекційні врожайні сорти садової жимолості.
У всіх їстівних видів ягоди довгасті за формою, темно-синього, майже чорного кольору з сизим відтінком.
Багато видів жимолості з неїстівними ягодами (зазвичай червоними, помаранчевими, жовтими) вирощують як дикоративні та лікарські рослини.
Лікарське значення мають листя, квіти, гілки та кора жимолості (причому не тільки їстівних її видів, а й жимолості запашної, вона ж каприфоль, Lonicera caprifolium, — з ягодами червоного кольору). Відвар із листя жимолості — чудовий протизапальний засіб, що допомагає за хвороб горла та очей. З неїстівних видів жимолості особливо відома жимолость звичайна (Lonicera xylosteum): її красиві червоні ягоди спричиняють серйозні проблеми зі шлунком; у народі їх, як і отруйні ягоди деяких інших рослин, звуть «вовчими».
Жимолость — ягода вельми ніжна і чутлива до кулінарної обробки. У кулінарному і смаковому відношенні вона, звичайно, поступається полуниці, черешні, смородині, журавлині. Водночас жимолость настільки корисна і в плані сезону настільки обганяє інші літні ягоди, що варто поставитися до неї максимально дбайливо й уважно.
Жимолость можна перетерти з цукром — так вдасться зберегти її вітаміни та згладити кислий смак. З жимолості можна приготувати джем, желе, з нею вийде гарний кисіль, морозиво, вона піде і у випічку — наприклад, у начинку для відкритого пирога. Крім того, з цією ягодою можна зробити салат, поєднуючи її з м’яким сиром і зеленню.
Сезон першої, найбільш ранньої жимолості — перший тиждень червня; багато сортів дозрівають до середини червня. На одному і тому ж кущі ягоди дозрівають нерівномірно (до 35 днів), а після дозрівання не опадають до осені.
Під час купівлі ягід жимолості на ринку зверніть увагу на їхній зовнішній вигляд (ягоди мають гарний темно-синій колір із сизим відтінком), пружність, відсутність пошкоджень.
Ягоди жимолості не варто довго зберігати в холодильнику: вони втрачають свіжість через кілька днів після покупки. Якщо є необхідність зберегти жимолость на осінь і зиму, краще перетерти її з цукром, зав’ялити або заморозити.
Если выбираете среди бюджетных ноутбуков для работы, учебы или обычного применения, взгляд обязательно упадет на…
Шкіряні вироби супроводжують людство вже тисячоліттями. Вони не тільки служили необхідними предметами побуту, а й…
Натяжні стелі стали одним із найпопулярніших варіантів оздоблення інтер'єру завдяки своїй естетичній привабливості та функціональності.…
Салициловая кислота уже давно зарекомендовала себя как один из лучших компонентов для ухода за кожей,…
Вибір і покупка якісного портсигару – процес, який потребує уваги до деталей. Це не просто…
Залізобетонні вироби є незамінним матеріалом в сучасному будівництві, де на перший план виходять міцність, довговічність…