Зміст
Їжа
robertss 25.09.2023 Article
Полуниця і суниця — цими словами називають різноманітні види і сорти ягоди, яка відома в дикому і культурному вигляді. Зазвичай суницею називають будь-яку «суницю» і «полуницю», а полуниця — це всього лише якийсь вид суниці, а ось який саме — про це уявлення вчених і обивателів уже розходяться.
Що ж все-таки називати полуницею, а що — суницею? Суцільна плутанина! Щоб розібратися з цим питанням і знати, які ягоди і як можна назвати, звернемося до фактів:
— словом полуниця в народі здавна називають ягоди полуниці або суниці зеленої (Fragaria viridis) . Пов’язано це з тим, що плоди в рослини м’ясисті, кулясті «бульби» (староруське слово «клуб» означає «кулястий», «округлий«).
— у науці з XVIII століття «полуницею» називають суницю мускатну (Fragaria moschata) .
— полуницею у XX столітті в народі стали називати ягоди суниці садової (ананасної, великоплідної, Fragaria ananassa).
Отже, полуниця — назва великоплідних видів рослин роду суниця (Fragaria) сімейства Рожеві (разом із трояндами, яблунями та ожиною), а також їхніх плодів. Або давайте по-простому: полуниця — це ягоди великоплідних, м’ясистих сортів суниці. Зрештою, саме такі ягоди, побачивши на ринку чи в магазині, ми назвемо полуницею і обов’язково купимо!
Культивувати лісову суницю (Fragaria viridis) — як особливо цінну лікарську рослину — почали в XIV столітті французи, які вважали її чудовим афродизіаком. Цинк, який міститься в насінні цієї ягоди, сприяє підвищенню сексуального потягу в чоловіків і в жінок. Однак смакові якості суниці європейці по-справжньому оцінили тільки в XVIII столітті.
1714 року французький офіцер, капітан Фрезьє, будучи в Чилі, побачив суничну рослину, яка вразила його своїми розмірами і смаком ягід. Це був американський аналог європейської лісової суниці — чилійська суниця (Fragaria chiloensis) . З великими труднощами він доставив кілька рослин до Франції. Частину передав у паризький ботанічний сад. Так на сусідніх грядках опинилися суниці з Тихоокеанського узбережжя (чилійська, Fragaria chiloensis) і з берегів Атлантики (віргінська, Fragaria virginiana, завезена до Франції з Атлантичного узбережжя Північної Америки). Сталося випадкове схрещування цих двох видів, спочатку роз’єднаних географічно. Результат перевершив усі очікування: нова ягода, названа садовою суницею (Fragaria ananassa), затьмарила в очах садівників і кулінарів усі інші відомі на той час види суниці.
Поява суниці та полуниці в Росії почалася з царя Олексія Михайловича (XVII століття), пристрасного любителя садівництва. У селі Ізмайлові під Москвою у царя був великий сад, де найулюбленішим садівником Олексія Михайловича був Трифон. Одного разу, влітку 1678 року, Трифон пригостив маленького Петра Олексійовича (майбутнього Петра Першого) великою, солодкою і запашною ягодою — суницею. Ягода настільки сподобалася царевичу і самому цареві, що садівникові одразу ж наказали регулярно подавати її до царського столу. Уже в XVIII столітті суницю стали розводити в Росії чи не повсюдно. А найпопулярнішим видом, як і в Європі, стала садова суниця, яку не тільки їли свіжою, а й піддавали кулінарній обробці.
Основний сезон полуниці та лісової суниці — червень і початок липня, тобто всього 3-4 тижні. В інший час у магазині можна знайти тепличну полуницю, яка за смаком і корисністю не йде ні в яке порівняння зі свіжою сезонною ягодою.
Рід суниця включає в себе:
— дикорослі види (суниця лісова, суниця рівнинна, суниця східна, суниця зелена — вона ж полуниця, полуниця лугова тощо);
— види, що не існують у дикій формі (наприклад, суниця ананасна — ще один претендент на ім’я «полуниця»);
— види, які існують у дикій і культурних формах (наприклад, суниця мускатна або мускусна, вона ж полуниця садова, суниця лісова).
Сорти полуниці (садової суниці) бувають: одноразового плодоношення, ремонтантні та нейтрального дня.
Сорти одноразового плодоношення — найбільш невибагливі. Садівники, якщо не маєте можливості доглядати за полуницею частіше одного разу на тиждень, їх краще взяти за основу посадок. Щоб продовжити збір врожаю на місяць, підберіть сорти полуниці різного терміну дозрівання.
Ремонтантні сорти полуниці — плодоносять хвилями. У регіонах з коротким літом (Підмосков’я, Урал, Сибір) такі сорти зазвичай встигають дати дві хвилі врожаю. Ремонтантні сорти потребують інтенсивного догляду, частого поливу і підживлення.
Сорти полуниці нейтрального дня так само плодоносять все літо, але не хвилями, а в постійному режимі. Догляд за ними найбільш трудомісткий.
Один з найвідоміших ранньостиглих, неремонтантних сортів суниці садової — Вікторія або Британська королева (British Queen). Цей старовинний сорт за однією з версій був створений у Великій Британії, а за іншою — в Голландії. До Росії вона потрапила за часів Петра Першого і швидко завоювала загальну любов. Досі в деяких областях полуницю так і називають вікторією або вікторкою. Часу після знайомства з цим сортом минуло багато, тому сьогоднішні ягоди відрізняються від початкових зразків. Є думка, що цей сорт втрачено і в продаж потрапляють гібриди та підробки.
Про 9 популярних сортів червневої полуниці див. тут .
У дикому вигляді на території Росії ростуть три види суниці:
— суниця східна, Fragaria orientalis
— суниця лісова, Fragaria vesca
— суниця зелена, лугова, горбиста, вона ж полуниця лугова, вона ж полуниця, Fragaria viridis.
Ягоди всіх цих дикорослих видів невеликі, важать 1-3 грами. Полуницею їх зазвичай не називають.
Чим схожі між собою полуниця і суниця і в чому відмінність? Усі види є представниками одного роду, а отже, безумовно, дуже схожі між собою. Зрозуміло, є і відмінності!
Усі суниці-полуниці можна розмножувати посівом насіння і вирощувати через розсаду. Однак садова полуниця (так будемо звати ананасну суницю) розмножується в основному вусами, інші вусів не дають.
Найбільші ягоди у садової суниці, найдрібніші — у лісової. Ягоди справжньої полуниці і садової суниці десь посередині. Про них трохи докладніше. Хоча ягоди полуниці набагато дрібніші, ніж у садової суниці, вони набагато смачніші і мають неповторний мускусний аромат. Колір ягід може бути різноманітним — від червоного до малинового з фіолетовим відтінком. Це справжній делікатес, який додасть різноманітності.
Ягоди справжньої полуниці мускусної трохи більші за ягоди суниці ананасної. Вони зазвичай більш округлої форми, одягнені в «сорочку» з чашолистків, навіть повністю дозрілі ягоди погано відокремлюються від квітколожа.
Найнижча продуктивність у плантації справжньої полуниці. Для її плодоношення необхідні чоловічі та жіночі кущики, найвища у садової полуниці.
Полуниця багата на вітамін С, клітковину і марганець. Ягоди також є доволі хорошим джерелом фолієвої кислоти, калію і містять мало калорій.
У 100 грамах полуниці (залежить від виду та сорту) міститься:
Рекомендується вживати не більше 300 грамів свіжих ягід на день. Півкіло полуниці — максимум, якщо немає проблем зі шлунково-кишковим трактом, діабетом і ягоди не викликають алергію.
Головний критерій під час вибору полуниці має бути один: ягода має бути свіжою, сухою і цілою. Тобто зірваною не раніше ніж 48 годин тому і за цей час не побувала в холодильнику. Після заморожування в ягоді не залишається ні смаку, ні аромату. Під час збирання ягоди з грядки залишайте зелений хвостик (плодоніжку) — з ним ягоди зберігаються довше.
За повідомленням Росспоживнагляду, полуниця буде солодкою, якщо між зеленими листочками (чашолистком) і ягодою є відстань. Погано, коли зелень «лежить» на ягоді — це ознака кислої полуниці. Самі листочки «чашечки», що обрамляють ягоду, мають бути зеленими, без ознак в’янення.
Подивіться на колір ягід — темно-червоний колір є одним із показником смаку. Полуниця не сильно змінюється в кольорі після того, як її зірвали, тому бордовий відтінок може свідчити про її стиглість.
У якісної та стиглої ягоди поверхня пружна, блискуча та гладенька. Немає вм’ятин і пошкоджень. І сильний, насичений аромат.
На думку американських учених, полуниця посідає найвище місце, номер 1 із 53 у Довіднику покупців щодо пестицидів у продуктах, складеному Робочою групою з охорони навколишнього середовища. Рекомендується купувати органічну полуницю!
Коли ви приносите додому свіжу полуницю, огляньте кожну ягоду й одразу ж викиньте ті, що стали м’якими або запліснявілими, оскільки ця пліснява має тенденцію поширюватися доволі швидко і може зіпсувати всю упаковку з ягодами.
Фахівці радять з’їдати полуницю протягом двох діб після того, як ягода була зірвана. Лежати в холодильнику їй зовсім не потрібно! Тому, якщо купуєте полуницю, беріть її стільки, скільки зможете з’їсти або використати для готування.
У крайньому разі, ягода може полежати в холодильнику годину-дві, але мити її потрібно виключно перед використанням.
Щоб зберегти ягоди надовго, їх можна заморозити цілими або у вигляді пюре, а потім використати для оцту, соусів, компотів і начинки пирогів. Для заморожування пюре розкладіть його по формочках для льоду, якщо об’єм заготовки не дуже великий. Не прагніть заморожувати пюре великими порціями, воно заморозиться нерівномірно. Так ягідну заготовку можна зберігати до 3 місяців.
Або протерти полуницю з цукром, а ще можна тонко нарізати й посушити в дегідраторі.
Вранці суницю і полуницю добре їсти з будь-якими молочними продуктами — вони поєднуються чудово. Вдень — приготувати, наприклад, салат. А на вечерю можна придумати курку під полунично-винним соусом або навіть ягідну пасту. Для неї потрібно замісити круте тісто на суничному соку з борошном, яйцями, олією, сіллю, перцем і медом. Розкачати тонко-тонко і нарізати на широкі смуги, а потім відварити в молоці. А у вихідні обов’язково спекти галету, клафуті, пиріг із полуницею або створити тортик із цією чудовою ягодою.
Серед заготовок із полуниці варто виділити джем, мармелад, варення (зокрема «п’ятихвилинку»), сироп, соуси до м’яса.
Далеко не кожна ягода, куплена в магазині або зірвана на грядці, — найкращої якості. Однак розумний кулінар і тут знайде вихід із ситуації. Недостиглу ягоду він пустить на джем; стиглу, але не надто привабливу зовні — на желе або на заморозку; з перестиглої готуватиме мармелад, сироп, соуси.
Полуниця підходить до морепродуктів і птиці. Вона вміє скласти ансамбль із салатним листям, пармезаном, огірком і зеленою цибулею та заправкою з маслинової олії «екстра вірджін» та/або краплею бальзамічного оцту, а може навіть із лимонним соком і кедровими горішками — або гірчицею грубого помелу.
Ось ще прекрасне поєднання: суниця з чорним перцем, особливо дуже швидко обсмажена з вершковим маслом.
Коли справа доходить до страв на молоці або кисломолочних продуктів, розгляньте можливість додавання до полуниці йогурту, сметани, вівсянки, мюслі, млинців і вафель. Підсмажені волоські горіхи, пекан, мигдаль, мед і кориця — ідеальне доповнення до таких поєднань.
Від десерту до коктейлів і тістечок — є різні способи подачі полуниці. Просто занурте сиру полуницю в шоколадну глазур, арахісову олію, кленовий сироп, мед; збризніть соком лайма або подайте з козячим сиром, рікоттою чи маскарпоне.
Полуниця добре поєднується з бананами, лимонами, апельсинами, динею, персиками, ананасами, малиною, ожиною, чорницею і м’ятою. Вона любить ваніль, гвоздику, кардамон, коріандр, імбир і мускатний горіх.
Полуниця має кисло-солодкий смак, тож щоб зробити її ароматнішою та багатшою на смак, додайте трохи цукрового піску та дрібку морської солі.
Ось кілька продуктів, які добре поєднуються з полуницею:
— полуниця + мигдаль + вершки
— полуниця + мигдаль + оливкова олія + бальзамічний оцет
— полуниця + мигдаль + ревінь
— полуниця + бальзамічний оцет + чорний перець
— полуниця + чорний перець + сир рікотта + червоне вино
— полуниця + ревінь + цукор.
Страв із полуницею достатньо в кухнях багатьох країн. Кілька з них готують у Великій Британії, яка зробила великий внесок у селекцію цієї ягоди.
1588 року в Англії було опубліковано рецепт полуничного пирога (Strawberry shortcake), який у Сполученому королівстві готують досі, трохи змінивши технологію приготування. Спочатку пісочні коржі випікали з суміші борошна, вершків, цукру, жовтка і спецій, розрізали. Одну частину покривали шаром полуниці, збризкували полуничним соком і доповнювали збитими вершками, а потім накривали другою половиною. Тепер замість коржа можуть використовувати крихту з уже готового печива, кукурудзяні кекси або покупні бісквіти, але полуниця і вершки залишаються без змін.
«Ітонський безлад» (Eton mess) — традиційний англійський десерт, що складається з суміші полуниці (зазвичай), меренги та збитих вершків. Вперше згаданий у пресі 1893 року, він походить з Ітонського коледжу і подається на щорічному матчі з крикету проти учнів школи Гарроу. Але якщо його готують у школі Гарроу, його називають «Безлад Гарроу». Вважається, що слово «безлад» має відношення до подачі страви: всі інгредієнти хаотично викладаються на тарілку.
Вважається, що з’їдені за літній сезон 10 кілограмів полуниці зміцнять здоров’я на міцну п’ятірку. І справді: імунну систему зміцнено, обмін речовин нормалізовано, серцево-судинна система захищена як ніколи. Полуниця корисна для ясен, навіть захистить від головного болю, оскільки містить речовини, близькі до складу аспірину. А ще 150 грамів полуниці (приблизно 7-8 ягід) проганяють негативні емоції!
Полуницю дуже поважають косметологи. По-перше, маска зі свіжої полуниці — найкращий засіб від пігментних плям. По-друге, в ній міститься саліцилова кислота, що має відлущувальну дію. По-третє, у полуниці є мідь, що стимулює вироблення колагену, який підтримує шкіру пружною.
Ягода може негативно впливати на емаль зубів і посилювати перебіг карієсу. Якщо їсти полуницю натщесерце, це може викликати подразнення шлунка, тому краще змішувати її з йогуртом, вершками або сметаною.
1. Трохи етимології. Якщо англійське слово strawberry розділити на дві частини (straw і berry), назва ягоди перекладається «солом’яна ягода». Чому? Дехто каже, що солома — відноситься до (передбачуваної) колись практики мульчування (укривання, покриття) рослин соломою. Інші звертають увагу на схожість вимови слова straw і strewing («розстилання» або «розкидання»), оскільки вусики полуниці часто розповзаються, якщо їх залишити без нагляду. Ще одне ймовірне походження слова пов’язане з англосаксами X століття. Можливо, вони називали полуницю «сінною ягодою», тому що дикі ягоди дозрівали під час збору сіна.
2. На відміну від будь-яких інших ягід, насіння полуниці знаходиться зовні, а не всередині плоду, що технічно робить полуницю зовсім не ягодою.
3 Улюблена суниця французів — квітнева gariguette, несолодка, але по-своєму приваблива: її поява свідчить про те, що скоро літо. Люблять суницю і в Бельгії. У місті Вепіон, провінція Намюр навіть є музей суниці, а саме місто вважається неофіційною європейською «столицею» цієї ягоди. Місцеві жителі навіть їдять цю ягоду по-особливому: спочатку збризкують лимонним соком, а потім посипають дрібкою свіжомеленого білого перцю.
4. У США два міста проводять фестивалі суниці — Плантсіті у Флориді та Пасадіна в Техасі (не плутати з однойменним каліфорнійським містом). Відомо, що символом Пасадини полуниця стала з 1900 року, коли всі посіви місцевих жителів знищив ураган, і площі, що звільнилися, вони засіяли суницею, яка швидко принесла врожай і врятувала мешканців міста від голоду.
5. Завдяки селекціонерам існує ягода земклуника — це теж фактично вид суниці, результат схрещування справжньої полуниці мускусної з великоплідною садовою суницею. Зовні земклуніка більше схожа на суницю, але кущі у неї більші, прямостоячі. Цвіте земклуника дуже рясно, ягоди довгасті, з фіолетовим відливом. У перший рік вони великі, до 20 грамів, у наступні роки дрібніші.
Ольга Деккер, нутриціолог, член Національного товариства дієтологів і нутриціологів та Європейської асоціації з вивчення ожиріння:
Користь полуниці для здоров’я:
— містить велику кількість вітаміну С, який є потужним антиоксидантом і захищає клітини організму від вільних радикалів, покращує імунітет і підвищує життєву енергію.
— містить вітаміни групи В, які корисні для нервової системи, шкіри, волосся та нігтів.
— містить мінерали, такі як калій, магній і залізо, які зміцнюють серце і судини, нормалізують кров’яний тиск і підвищують гемоглобін.
— містить пектин, який благотворно впливає на роботу кишківника, покращує травлення і допомагає вивести токсини з організму.
Шкода полуниці для здоров‘я:
— полуниця може викликати алергічні реакції в деяких людей, особливо в тих, хто вже страждає від алергії на інші фрукти або ягоди.
— ягоди містять кислоти, які можуть негативно впливати на зубну емаль і спричиняти подразнення шлунка у людей із чутливим ШКТ.
Успішна діяльність у сфері агробізнесу залежить не лише від якості сільськогосподарських машин, а й від…
Підсумок для скидання магазину — це корисний аксесуар для стрільців, який використовується для тимчасового зберігання…
Быстрая зарядка дает возможность батарею электромобиля меньше чем за час. Многие автовладельцы пользуются только таким…
Шумоізоляція автоскла – важливий аспект комфорту водія та пасажирів. Сторонні шуми від інших машин, вітру…
Димохід — одна з ключових складових системи опалення в будинку чи квартирі. Він відповідає за…
Пленка для бассейнов играет важнейшую роль в обеспечении водонепроницаемости и эстетики чаши бассейна. Это покрытие не…