Зміст
Їжа
robertss 26.09.2023 Article
На Близькому Сході, в Європі та Туреччині ці незвичайні плоди називаються бамія, а в США їх називають окрой. Цей дієтичний низькокалорійний продукт гарний для тих, хто піклується про свою вагу і здоров’я, і дуже смачний, головне готувати бамію правильно.
На Близькому Сході, в Європі та Туреччині плоди цієї культури називають бамією, а в США їх називають окрою. Хоча на півдні США окру також часто звуть «гамбо». Це однорічна рослина, що дає цікаві плоди: подовжені ребристі стручки завдовжки з палець, наповнені дрібним насінням, що нагадує зелений горошок. Якщо стручок розрізати, то зріз схожий на зірочку. Цей дієтичний низькокалорійний продукт (у 100 г лише 31 кКал) гарний для тих, хто піклується про свою вагу і здоров’я, а також для всіх інших, хто вміє його правильно готувати
Бамія, окра, гомбо (лат. Abelmoschus esculentus) — однорічна трав’яниста рослина роду абельмош, сімейство мальвових, на думку більшості вчених, вона походить із території сучасної Ефіопії. Одна з перших згадок про око зустрічається в записках іспанського мавра, який відвідав Єгипет 1216 року і описав, як місцеві жителі вирощують і їдять цю овочеву культуру. З арабського Сходу окра поступово просувалася в Середземномор’я і далі. У період работоргівлі багато хто з чорних невільників намагався брати з собою на чужину насіння звичних їм з дитинства культур. 1658 року відзначено появу окри в Бразилії, а 1686 року — в голландській колонії Суринам. Так у XVII столітті вона опинилася в Новому Світі. Томас Джефферсон зазначав, що до 1781 року ця культура вже була широко поширена у Вірджинії. А до початку XIX століття її вирощували вже у всіх південних штатах США.
Окра росте на кущах і дуже схожа на мініатюрний зелений перець. Її збирають недостиглою. Молоді стручки пружні та вкриті ніжним пушком, який видаляють перед приготуванням. Зібрані пізніше, вони стають млявими і волокнистими. Та й недостигла окра, якщо її приготувати не одразу, втратить усю свою привабливість, зокрема й кулінарну.
За смаком окра нагадує суміш спаржі та баклажана. Тільки у свіжої, на відміну від усіх інших плодів, присутній липкий сік, що дає «слизовість» і загущає будь-які страви (від супів до тушкованих страв), які готуються з розрізаними стручками. Якщо ж сильна в’язкість не потрібна, стручки варто на 1 годину помістити у воду з соком лимона, — страва буде не настільки густою, але приємний смак окри збережеться.
Окра багата на аскорбінову кислоту, вітаміни С і групи В, які допомагають організму швидко відновитися після занепаду сил.
Існують червоний і фіолетовий різновиди окри, але зустрічаються вони вкрай рідко. У дикому вигляді окра збереглася лише на Антильських островах — у диких плодів смак значно інтенсивніший, але м’якоть більш волокниста і жорстка.
У Сирії, Єгипті, Греції, Ірані, Йордані, Лівані, Ємені, Туреччині та Кіпрі, а також Східному Середземномор’ї окри часто використовують під час тушкування м’яса й овочів як загущувач.
Насіння окри містить близько 40% олії, тому текстура страви, приготованої з нею, завжди злегка оксамитова. Це, мабуть, один із найпопулярніших овочів серед жителів Близького Сходу, Північної Індії та Пакистану. В Індії її тушкують і запікають, готують у горщиках разом із м’ясом, фарширують і маринують.
Окра є суттєвою частиною ведичної кухні. На Карибських островах окру часто додають до рибного супу. На Гаїті додають до суміші рису та кукурудзи. До кінця ХХ століття окра стала популярною і в японській кухні, де її смажать у темпурі та подають із соєвим соусом. У Бразилії дуже люблять курку, приготовану з цим овочем. А на півдні США скибочки окри в сухарях готують у фритюрі. У Луїзіані вона — найважливіший інгредієнт джамбалайї — національної рисової страви каджунської кухні. Дуже популярна молода маринована окра, закатана в банки, — за смаком вона чимось нагадує мариновані корнішони.
Окра — обов’язковий інгредієнт у знаменитій креольській страві гамбо, густому супі-рагу. Ось тільки не цілком зрозуміло, тому окру іноді називають гамбо чи, навпаки, страва отримала свою назву від місцевого «прізвиська» овоча.
У нас у країні окра найчастіше продається замороженою. Перед додаванням у будь-які гарячі страви розморожувати стручки не потрібно.
Цікаво, що в окри їстівні не тільки стручки, а й листя. Його можна готувати на кшталт бурякового бадилля або використовувати у свіжому вигляді як інгредієнт салату.
Якщо насіння окри обсмажити і розмолоти, з нього вийде дуже схожий на каву напій, тільки без кофеїну. Саме цей ерзац кави і використовували в США під час Громадянської війни, коли імпорт натуральної кави був на деякий час припинений.
Збір окри — з серпня по листопад. При цьому, весь рік у магазинах можна купити свіжозаморожену окру.
Під час вибору особливу увагу приділіть зовнішньому вигляду овоча. Купувати краще не надто довгі стручки. 10 см — це їхня максимальна довжина. Плоди мають бути яскраво-зеленого кольору без будь-яких пошкоджень, запліснявілих плям або сухих ділянок. Шукайте молоді та ніжні плоди, щільні на дотик. Перезрілий плід легко впізнати за шкірястою оболонкою.
Пам’ятайте, що окра — швидкопсувний продукт. Зберігати її можна лише протягом трьох днів у холодильнику, загорнутим у папір.
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…