Їжа
robertss 27.09.2023 Article
Каперсами в кулінарії називають бутони і молоді плоди (діаметром не більше сантиметра) каперсника — тернистого чагарнику родом із середземноморських країн. Ми ж звикли бачити їх на полицях супермаркетів у невеликих скляних баночках і використовувати обережно, в міру, оскільки вони мають яскравий і вельми своєрідний смак…
Каперсами в кулінарії називають бутони і молоді плоди (діаметром не більше сантиметра) каперсника — тернистого чагарнику родом із середземноморських країн. Під час засолювання і маринування каперси «випускають» гірчичні олії, що надає їм неповторного гіркуватого смаку.
Каперсник — сланкий чагарник, напрочуд невибагливий і витривалий, він легко витримує спеку і може рости на голих каменях. У період тривалого цвітіння каперсник вкритий великими квітами рідкісної краси. Деякі види каперсників ростуть на Кавказі та в Криму. Вірменська назва каперсника — капар, грузинська — капарі.
У їжу використовують бутони каперсника, що не розпустилися, або ж зрілі плоди (ягоди). Свіжозібрані бутони неїстівні; перш ніж стати оригінальним делікатесом, вони мають пройти шлях завдовжки в 3 місяці. Згідно зі сформованою століттями технологією бутони сортують, в’ялять на сонці, обдають солоним окропом і витримують у маринаді або укладають у суміш оливкової олії та солі. І тільки через деякий час вони набувають насиченого кольору і щільної консистенції, а також зменшуються до розміру горошини.
Після цвітіння на чагарнику утворюються ягоди. Вони солодкі та соковиті, яскраво-зелені, з червоною м’якоттю. Вживаються в їжу у свіжому вигляді, з них варять варення, а незрілі маринують і використовують так само, як бутони.
Імовірно батьківщиною каперсника є Західна або Центральна Азія, хоча в дикорослому вигляді він зустрічається по всьому Середземномор’ю. А культивується каперсник заради плодів у Франції, Іспанії, Італії, Алжирі, на Кіпрі, в Греції та в Північній Америці.
Відомі каперси були ще в античні часи, причому елліни навіть вели активну торгівлю їхніми плодами. У Стародавній Греції ягоди каперсника сушили і використовували як підсолоджувачі страв. Цілком імовірно, що слово «каперс» походить від грецької назви острова Кіпр (Кіпрос), де ці рослини ростуть удосталь. У давнину каперси вважалися прекрасним афродизіаком.
У бутонах каперсника міститься близько 30% білка, багато вітаміну С, ефірні олії, пектин. Вони містять флавоноїди, найважливіший із них — рутин. Народна медицина запевняє, що свіжі пагони й коріння каппариса, заварені у вигляді чаю, дуже допомагають у разі ревматизму.
Найціннішими є щільні маленькі бутони менш як 1 см завдовжки — відомо, що чим дрібніші каперси, тим кращий їхній смак.. Тому прованські каперси розміром 1-3 мм, nonpareille (нонпарель), вважаються найкращими. Більші каперси capote (капот), або communes, у 5 разів більші, також дуже хороші, хоча і поступаються дрібній нонпарель.
Високо цінуються каперси з мальтійського острова Гоцо, прекрасні сорти вирощують в Іспанії, Італії, Франції та Північній Африці. А каперси з острова Санторіні мають тонкий смак завдяки наявності в ґрунті вулканічного попелу.
Мариновані каперси — чудова гостра приправа, яку використовують у приготуванні безлічі страв. Вони особливо часто використовуються в південно-італійській, сицилійській і кіпрській кухнях.
Мариновані бутони або ягоди використовують у салатах, супах, м’ясних стравах, у пастах, як приправу до птиці, риби та нирок.
Солоні каперси часто використовують як інгредієнт для приготування соусів, серед яких найвідоміший соус тартар та ремулад.
Каперси додають до знаменитого ніццького салату, а іноді замість традиційних оливок вони слугують гарніром у коктейлях з мартіні.
Найчастіше каперси розтирають із сіллю або травами чи дрібно нарізають, щоб їхній яскравий смак розподілився рівномірно. Для збереження специфічного смаку та аромату їх слід додавати незадовго до готовності страви. У помірних кількостях каперси можна додавати навіть у борщ, не кажучи вже про м’ясну або рибну збірну солянку. Перед вживанням каперси рекомендується промити або вимочити у воді, щоб видалити надлишки солі.
Мариновані каперси слід зберігати в маринаді, виймаючи їх безпосередньо перед використанням.
Каперсник — прекрасний медонос, у місцях його зростання можна спробувати незвичайний каперсний мед.
У продажу цілий рік — каперси в солі та мариновані плоди.
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…