Їжа
robertss 27.09.2023 Article
Фазан — досить великий птах, що досягає часом ваги близько 2 кг. Самці фазанів, або, як їх ще називають, півні, носять яскраве пір’я і мають гарний, довгий, загострений на кінці хвіст. На ногах у півнів є шпори. Самки фазанів меншого розміру і буруватого або сіруватого кольору. Як водиться, м’ясо самок смачніше, ніжніше і жирніше, ніж у півнів.
М’ясо у фазанів темне, за кольором і фактурою нагадує червоне м’ясо індички. Обробляють цього птаха так само, як курку. Грудка у фазанів більша за курячу (йдеться про свійську птицю, а не про фабричних бройлерів) і в західних країнах часто продається окремо.
Дуже смачні фазанячі яйця. Дика самка зазвичай відкладає по 13-15 яєць невеликого розміру (їхня вага рідко перевищує 30 г). Вони світло-оливкового кольору, рівні, без цяток. Жовток яскравий, білок зеленуватий, у цих яйцях холестерину небагато. У деяких фазанаріях самок розводять спеціально для того, щоб ті несли яйця на продаж, але поки що цей продукт у нас не надто популярний.
Згідно з легендою, аргонавти завезли фазанів до Греції з Колхіди (тобто Західної Грузії) за певний час до облоги Трої, а в Колхіді вони водилися на річці Фазис (Ріоні) — звідси і їхня назва. Батьківщиною предка фазанів, вочевидь, усе ж таки була Азія, звідки він поступово дістався Європи.
Але є вид фазанів родом із Закавказзя, він так і називається — північнокавказький . Цей красивий і смачний птах із загону куроподібних століттями слугував предметом мисливського промислу через своє м’ясо і набагато меншою мірою через пір’я. У дикій природі на території Росії чисельність фазанів сьогодні мала і полювання на них обмежене, за винятком птахів, спеціально розведених для мисливських господарств. На території колишнього СРСР фазанів на м’ясо розводили в Грузії та на Україні. Фазан у Грузії є національним птахом, але не тільки там. Ще його шанують у японській префектурі Івата та в Південній Дакоті, що у США.
Диких фазанів іноді одомашнюють. По-перше, щоб вони покривали курок і від цього союзу народжувалися курчата зі смачнішим м’ясом. По-друге, для того, щоб вони боролися з колорадським жуком, якого ненажерливі фазани з’їдають набагато швидше, ніж сам жук — посадки картоплі. Фазани, між іншим, майже всеїдні: не гребують жабами, мишами, яйцями інших птахів і новонародженими пташенятами.
М’ясо фазана багате на вітаміни А і С, а також кальцій і залізо.
Диких фазанів залишилося так мало, а попит на них такий великий, що в останні десятиліття з’явилося досить багато фазанаріїв, де розводять цих дуже смачних птахів.
У фазана дуже соковите м’ясо, але досить пісне. Відразу після забою м’ясо дикого фазана не готують, а патрають і дають неощипаній тушці повисіти в прохолодному місці протягом кількох днів. І тільки після цього м’ясо птаха повністю розкриває свої прекрасні смакові й ароматичні якості. Домашнього фазана можна не витримувати.
Фазана готують найрізноманітнішими способами, але, як і з більшістю дичини, зазвичай перевагу віддають тушкуванню або смаженню на вугіллі. У російській дворянській кулінарній практиці тушку фазана було заведено шпигувати салом. Готували птахів і в печі, фаршированих крупою і фазанячими ж тельбухами.
У Грузії дуже люблять фазанів — саме з їхнього м’яса готується класичне чахохбілі. Власне, саме слово «чахохбілі» якраз утворено від «хохобі» (фазан грузинською). З фазана також виходить дуже ніжне сациві.
Сучасні кухарі запікають птицю в промасленому пергаменті з помідорами, цибулею, петрушкою і перцем. До фазана дуже добре подавати солодкуваті соуси, найкращий з яких доволі простий: лісові ягоди, припущені в червоному вині з невеликою кількістю меду і свіжомеленого чорного перцю.
Французи тушкують фазана в червоному вині з селерою і морквою або роблять з птаха галантін, вийнявши всі кістки і нафарширувавши філе на шкірі січеною телятиною і качиною печінкою; на Близькому Сході з обсмаженим у топленому маслі фазаном роблять плов.
До фазанячого м’яса чудово пасують шляхетні лісові гриби: білі, зморшки, лисички
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…