Їжа
robertss 26.09.2023 Article
Черемша, або цибуля ведмежа (лат. Allium ursinum), — багаторічна трав’яниста рослина, вид роду цибуля сімейства цибулеві.
Черемша, або цибуля ведмежа (лат. Allium ursinum), — багаторічна трав’яниста рослина, вид роду цибуля сімейства цибулеві. Латинська назва черемші Állium ursinum походить від латинського ursus — «ведмідь». Це відбилося і в російській назві. У Німеччині черемшу називають Bärlauch — ведмежа зелена цибуля.
Черемша росте по всій Європі, на Кавказі та в Туреччині. Багато цієї рослини і на Далекому Сході. У ведмежої цибулі в їжу йдуть листя, стебло і цибулина. Виростає здебільшого в тінистих лісах у долинах поблизу річок, рідше культивується як садова рослина.
Свіжопроклюнуті молоді листочки черемші дуже схожі на листя конвалії, а це надзвичайно отруйна рослина. Тому під час самостійного збирання черемші потрібна гранична уважність.
Цю дику пряну траву здавна використовують народи, що заселяють Закавказзя і Альпи, як ароматичну добавку до страв і натуральний лікарський засіб. У передгір’ях швейцарських Альп археологи знаходили сліди черемші в поселеннях періоду неоліту, датованих близько 5 тисяч років тому. У старовинних медичних трактатах черемша згадується як профілактичний засіб під час епідемій чуми, холери та інших заразних хвороб.
Черемша багата на вітамін С. В античному Римі та в європейському Середньовіччі рослина вважалася чудовим засобом для очищення крові та шлунка.
Народна медицина радить частіше додавати свіжу черемшу в їжу в сезон її зростання: вона перешкоджає накопиченню холестерину й утворенню холестеринових бляшок на стінках судин, а також стимулює серцеву діяльність, знижує високий кров’яний тиск і сприяє нормалізації обміну речовин.
Черемшу їдять як у свіжому вигляді, так і використовують її в салатах, супах, овочевих стравах. Вона має успіх і як начинка для пирогів.
Рослину також солять і маринують.
На Кавказі черемшу переважно використовують для приготування гарячих страв. Сирими ж воліють їсти цибулини рослини. А в Німеччині, наприклад, люблять використовувати ведмежу цибулю для хлібопечення та пирогів.
Щоб замаринувати або засолити черемшу, її збирають у той момент, коли стебла досягли висоти щонайменше 20 см, але листя ще повністю не розгорнулося. Щоб стебла після доволі тривалого засолювання або маринування залишалися хрусткими й ароматними, розсіл або маринад мають бути холодними.
З цілої черемші виходить і смачний соус до риби: треба розтерти стебла і листя, а також подрібнену цибулину черемші в ступці з гострим червоним перцем і сметаною.
У Скандинавії з черемшею запікають овочі.
Черемша — хороший консервант, нею (в сушеному або розтертому з сіллю вигляді) здавна посипали м’ясо, щоб воно не псувалося.
Для вживання в їжу найбільше підходять листя і стебла рослини, що виросли за температури від 12 до 17 °С. За спекотніших температур і в сухих умовах смак черемші, як і в багатьох овочів сімейства цибулевих, погіршується.
Как известно, монокуляр ночного видения — это прибор, использующий специальные технологии для усиления света в…
В мире рыбалки фидерные катушки играют важнейшую роль в достижении успеха на водоеме. Они обеспечивают…
Круглосуточное наблюдение за домом с помощью современных видеокамер позволяет даже на расстоянии следить за его…
Офисные тумбы – это незаменимый элемент мебели, позволяющий организовать рабочее пространство и повысить его удобство.…
Выбор и покупка углового дивана – это задача, которая требует внимательности и продуманности. Диван является…
В современном мире точность измерений играет важнейшую роль в различных сферах деятельности. Особенно это касается…