Categories: Їжа

Бузина

Їжа

robertss 28.09.2023 Article

Багато хто вважає, що блискучі чорні ягоди бузини, що має репутацію магічної рослини, неїстівні. Однак їм можна знайти і кулінарне застосування, особливо гарні вони у варенні та начинці для пирогів

Бузина: опис продукту

Багато хто вважає, що блискучі чорні ягоди бузини неїстівні. Мабуть, у цій хибній думці винна «магічна» слава бузини: в Європі ця рослина символізує чаклунство; вважається, саме з неї зроблене помело відьми. Однак ягодам цього чагарнику (Sambucus — близький родич жимолості) можна знайти і кулінарне застосування — вони добре підуть як у варення, так і в начинку для пирогів. Ба більше: в кулінарії використовують не тільки ягоди, а й квітки, і навіть молоді пагони бузини.

Чорну, а також червону бузину використовують у бджільництві як рослини-медоноси.

З лікувальною метою використовують ягоди, кору, коріння, молоді пагони і квітки бузини — як чорної, так і червоної.

У кулінарії червону бузину не використовують через неприємний запах і смак.

Види та сорти

Їстівними вважаються стиглі ягоди бузини чорної (Sambucus nigra) і бузини трав’янистої (Sambucus ebulus) . Перша поширена в Західній Європі, Україні, Білорусі, Молдавії, Середземномор’ї, Північній Африці, Ірані, Туреччині, Криму, Закавказзі, друга — в Білорусі, в південній частині європейської частини Росії, в Україні, на Кавказі, в Середній Азії (гори Копетдагу).

У кулінарному відношенні ці ягоди практично ідентичні (так само як їхні квітки і пагони).

Як готувати

Чорні ягоди бузини додають у соуси, з них роблять кисіль, морс, джем, желе, пастилу, на них настоюють оцет. На Кавказі з бузини готують начинку для пирогів. В Італії з ягодами бузини роблять конфітюри (confettura, marmellata).

Ароматні квітки бузини також використовують у кулінарії — з них готують варення, додають у беньє (французька страва з тіста з різноманітною начинкою, смажена у фритюрі), ароматизують чай, конфітюри та оцет.

Раніше сільські жителі під час настання весни зривали верхівки молодих пагонів бузини, очищали їх (так, щоб залишилася тільки ніжна серцевинка) і вживали в їжу як зелень. Молоді пагони бузини, підготовлені таким чином, можна приготувати аналогічно до спаржі (тобто зв’язати в невеликі «снопи» і варити, поставивши в каструлю вертикально, на 10-15 хвилин у підсоленій киплячій воді). Це, до речі, старий французький рецепт (Moelle de sureau).

Сезон

Їстівні молоді пагони бузини збирають навесні, поки вони ніжні — наприклад, у квітні.

Цвіте бузина наприкінці травня — на початку червня, і саме в цей час проводять збір її квіток.

Ягоди чорної бузини збирають у серпні-вересні, але іноді — і після перших заморозків (жовтень).

Як вибирати та зберігати

Квіти і ягоди бузини не люблять вологи, тому їх збирають тільки в суху погоду.

Ягоди бузини збирають тільки повністю дозрілими: їх зрізають гронами й акуратно складають у кошики. Потім ягоди перебирають, обполіскують чистою водою, дають воді стекти і відокремлюють від плодоніжок. Щоб руки не забарвилися в синій колір, займатися підготовкою ягід краще в рукавичках.

Потім ягоди можна засушити або заморозити на зиму.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Чим вас може зацікавити навіс із полікарбонату

Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…

3 тижні ago

Обмен криптовалют Одесса: как выбрать надежный и выгодный способ

Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…

4 тижні ago

Анальный оргазм: секрет, о котором не принято говорить (а зря)

Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…

1 місяць ago

Експорт металобрухту: чому це загроза для української економіки

Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…

1 місяць ago

Все секреты закупок: смотрите видео наших мастер-классов ➜ Easy-China: опт из Китая в World

Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…

1 місяць ago

Термостатический смеситель для ванны: зачем он нужен и в чём его преимущества

Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…

1 місяць ago