Їжа
robertss 13.09.2023 Article
«Таранка, як і хліб — ознака стабільності» , — вважає Ігор Пащенко, актор, краєзнавець, екскурсовод і рибалка з Таганрога. Він радить усім ловити тарань тільки в гарному настрої, а поки натхненно розповів нам про таранку, яку, як і Чехов, знає змалечку.
Місто Таганрог — перша військово-морська база Росії, перший російський порт на відкритому морському узбережжі і перше в Росії місто, побудоване за регулярним планом, як відомо, стоїть на березі однойменної затоки. Де затока — там Азовське море, а де море — там риболовля, тому азовську тарань або таранку таганрожці по праву вважають своєю.
Таганрозька затока і набережна міста Таганрога
Що тарань, що вобла — підвиди плітки із сімейства коропових. Тільки тарань — це азово-чорноморська плітка, а вобла — каспійська. Тарань трохи більша за воблу і буває до 35 см і 2 кг вагою. У таранки переважно реберні кістки і трохи кісточок у спинній м’якоті. Антон Павлович Чехов, уродженець Таганрога, писав у листі від 24 січня 1901 року: «Вобла — це риба, схожа на тарань, суха, яку продають у крамницях по п’ятаку за штуку». І, дійсно, вважається, що тарань відрізняється від вобли фактурною м’ясистістю і жирністю.
Окремого виду таганрозької таранки немає. І про підроблену тарань я ніколи не чув, але необізнані люди можуть купити густеру замість таранки. Для довідки: густера — це не плітка. Вона срібляста, сильно сплющена з боків і зовні дуже нагадує молодого ляща. У Таганрозі люблять і цінують найбільш жирну таранку, щоб жирок з неї капав. Ціна такої риби в місті приблизно 450 руб./кг.
Таранку ловлять практично цілий рік, але під час нересту — з початку квітня і до 20 червня — на її вилов діє повна заборона. В інший час вона клює на наживку (опариш, личинки мух і частково червоний черв’як). На вудку з берега немає проблем її зловити. При цьому, за вилов тарані менше 16 см передбачено штраф — 400 руб. за одну рибку.
Тарань, таранка
Комерційна риболовля тарані саме в Таганрозі не має сенсу — можна просто прийти на Пушкінську набережну і чудово провести час з вудкою. Звичайно, можна на 10-місних катерах виїхати в гирло Дону на острови для лову різної риби, зокрема й тарані. Це не дуже дороге задоволення.
Свій справжній смак таранка розкриває у в’яленому вигляді. Для смаження або варіння використовується рідко. Щоб приготувати таранку, потрібно її непатрануту вимиту повністю засипати сіллю. Через три дні промити водою, розвісити на протязі в тіні, накривши марлею від мух. Після засолювання таранка в’ялиться в середньому 5-6 днів. Якщо з вентилятором, набагато швидше. Ідеальний стан тарані — коли з риби йде вогкість, але вона ще не пересушена.
Для мене таранка як хліб. Менше її не стало, ловлять так само, в’ялять так само. І начебто немає в тарані нічого особливого, але з нею будь-яке застілля приємніше. Таранка і бички — з них починаються для хлопчаків Таганрога перша риболовля. Це як само собою зрозуміле. На Пушкінській набережній у Таганрозі десятки рибалок у липні-вересні тягають саме таранку.
Рибалки Таганрога
Чув, що Олександр I, коли жив у Таганрозі 1825 року, особливо шанував саме тарань і осетрину. Про осетрину повірю, а про тарань навіть не знаю. Хоча… Ікра у таранки ще той делікатес. Тарань можна їсти просто з житнім хлібом, зеленою цибулею і картопляним пюре або зі свіжими помідорами. У Таганрозі є такий вислів «посолонцювати перед їжею», коли їдять солону рибу (тарань, чехоня) з помідорами і зеленню.
У Таганрозі найкращою закускою завжди до пива вважалася саме тарань. З нею найкраще поєднується світле легке пиво — для довгої дружньої бесіди.
Мене часто запитують: чи любив Антон Павлович Чехов тарань. Достеменно відомо, що він був добре обізнаний про неї і знайомий з дитинства, як будь-який танагрожець. У крамниці Павла Єгоровича, батька Чехова, було все: тут продавали олію дерев’яну та конопляну, крохмаль, фісташки, рибу просту (тарань, в’ялена) та червону, балики, сардини, оливки, горіхи волоські, кедрові, чорнильні та мускатні, сарачинське пшоно (рис), горох. У листі до А. А. Долженка, двоюрідного брата, Антон Павлович 9 червня 1887 р. написав: «Якщо прийдуть із Таганрога тарані, то попроси маму взяти собі 25 таранів. Ти розпакуй. Якщо будуть і галети, то і їх візьми».
Музей «Магазин Чехова» у старій цегляній будівлі, побудованій у 1840-х роках. У цьому будинку в 1869-1874 роках жила сім’я Чехових.
У «Спогадах родича про Антона Павловича Чехова» Олексій Олексійович писав: «Будучи вже гімназистом, Антон Чехов дуже любив ловити рибу. На вудіння ми ходили в Таганрозьку гавань. Зазвичай було нас четверо: Чехови — Антон, Микола, Іван — і я. Ловили ми переважно бичків. Антон умів домагатися вдалого лову. Він винайшов спеціальні поплавці, що зображували людину, у якої руки піднімалися й опускалися під час лову риби. Це вказувало, якого розміру риба потрапила на гачок. Якщо людина у воді до пояса, то, отже, попалася невелика рибка, якщо до плечей — то середня, якщо з головою і руки піднято догори, то, отже, велика риба, яку треба виймати вміючи. У такому разі Антон не довіряв нам і виймав сам. Поплавці він робив з особливого дерева, схожого на пробку, яке брав у місцевих рибалок.
Вирушаючи на рибну ловлю, ми брали із собою сковорідку і все необхідне для куховарства, а іноді Антон захоплював своє улюблене сантуринське вино (Сантуринське вино — вино, яке готують на острові Санторино в Середземному морі; буває різних сортів). Така обстановка рибного лову особливо нам подобалася, і ми обставляли справу так, щоб про це не пронюхав Павло Єгорович».
Если выбираете среди бюджетных ноутбуков для работы, учебы или обычного применения, взгляд обязательно упадет на…
Шкіряні вироби супроводжують людство вже тисячоліттями. Вони не тільки служили необхідними предметами побуту, а й…
Натяжні стелі стали одним із найпопулярніших варіантів оздоблення інтер'єру завдяки своїй естетичній привабливості та функціональності.…
Салициловая кислота уже давно зарекомендовала себя как один из лучших компонентов для ухода за кожей,…
Вибір і покупка якісного портсигару – процес, який потребує уваги до деталей. Це не просто…
Залізобетонні вироби є незамінним матеріалом в сучасному будівництві, де на перший план виходять міцність, довговічність…