Зміст
Їжа
robertss 15.09.2023 Article
Паб — це, перш за все, традиція. Стара і добра, як сама Англія. І водночас паб — важливий соціальний інститут, не менш священний для британця, ніж монархія.
«Добра, стара Англія» — зовсім не абстрактне поняття, що кануло в сиву давнину. Варто лише виїхати з Лондона, чия фізіономія хоч і зберігає істинно британську імперську велич, але з кожним роком стає дедалі космополітичнішою, і проїхати близько години, скажімо, на північний схід, — і дуже скоро ви цю добру, стару Англію побачите.
Горбисті яскраво-зелені луки, розгороджені вересовими огорожами, села з червоними черепичними дахами повитих плюшем білих будиночків і чорними готичними шпилями церков, отари білих овець і різнокольорових корів, які бродять луками. А в сільському пабі з якою-небудь абсурдистською назвою на кшталт «Жабеня і скажений огірок» вам наллють пінту елю, і червонощокі, червононосі фермери-завсідники в кепочках і з люлькою в зубах будуть розглядати вас з істинно англійською стриманою і ввічливою цікавістю.
Традиція пабів сягає часів римлян, які, побудувавши в Британії дороги, заснували заїжджі двори, де подорожні могли відпочити, випити і закусити. Після завоювання Британії німецькими племенами англів і саксів (V-VI століття) заїжджі двори стали називатися alehouse («Дім елю»). Господиня «ельхауса» (власниками були переважно жінки) закріплювала пучок зелених гілок на жердині, щоб люди дізналися: ель готовий, можна приходити. Мабуть, звідси пішла традиція вивішувати по фасаду пабів горщики з геранню.
Згодом популярність «ельхаусів» стала підривати доброчесність, якою і без того не особливо вирізнялися грубі англосакси. Та ще й напідпитку, самі розумієте… Загалом, 945 року король Едгар заборонив відкривати більше одного «ельхауса» на село. За кілька століть інший король — Річард Левове Серце, заночувавши якось у глухому «ельхаузі», був у захваті від поданих йому елю і закусок і повелів будувати такі заклади повсюдно, називаючи їх public house — «громадський дім», а, точніше, «дім для людей«, тобто паб.
1393 року король Річард II зобов’язав власників пабів безоплатно давати будь-якому подорожньому окраєць хліба і пінту води (закон, до речі, формально діє й нині), а краще пива — через тодішню антисанітарію вода могла бути джерелом зарази, її часто замінювали елем. Пінний напій вважався абсолютно нешкідливим, поживним і навіть корисним для здоров‘я (що, загалом, правильно). До XVIII століття паби стали облаштовувати ще однією кімнатою — для «чистої» публіки.
Її назвали «салуном», де грали в доміно, більярд, карти, музикували, проводили різні змагання. За вхід до салуну брали пенні або два, на підлогах з’явилися килими, на сидіннях — подушки. А ось у «загальній» залі ( public bar ) підлогу посипали тирсою, там подавали дешевше пиво. До 60-х років XX століття, коли зовнішні відмінності між класами поступово зникали, стали зникати і відмінності між паблік-баром і салуном. У закладах зносили стіни, що розділяли їх.
Щоправда, і зараз у пабі може бути загальний public bar і saloon bar, а іноді ще й private bar або lounge . Звісно, основне пиво випивають у паблік-барі, де відвідувача обслуговують просто за стійкою. Комфортніше в салун-барі, але й ціни тут вищі. Lounge — класом ще вищим, такі окремі кімнати можуть пропонуватися для спеціальних гостей.
Можна сказати, склався свого роду єдиний зразок облаштування та оформлення пабів: фасад із темного дерева з барвистою вивіскою (назва, повторюю, може бути найбезглуздіша), вікна з каламутного скла, висячі горщики з геранню, усередині — один великий зал з довгою дерев’яною стійкою, на якій шеренга з десятка пивних кранів, дерев’яні лавки і столи біля стін. Уздовж стін можуть бути прироблені довгі полиці, щоб ставити келихи.
Власники всюди розвішують найрізноманітніші прибамбаси: символіку футбольних клубів, стародавні праски, картини, фотографії, кумедні дрібнички тощо. Усе витримано в червоно-коричневій тональності, що, до речі, відрізняє англійський паб від оформленого в зеленій гамі паба ірландського («паб» — це все-таки саме англійський термін, в Ірландії такі заклади називаються «барами»). Ще одна відмінність — чітка «національна забарвленість» розвішаної по стінах атрибутики.
Тут не помилишся — в англійському ти закладі чи в ірландському. Але багато чого їх, звичайно ж, і об’єднує. Ось, наприклад, кажуть, що справжній паб повинен пахнути хорошим тютюном і старим деревом. Ще одна дуже важлива деталь — у пабах чисті, зручні та вельми великі туалети. Мені іноді навіть здавалося, що туалет займає більшу площу, ніж сам паб. І зараз при багатьох пабах діють готелі, тоді в їхній назві стоїть «Inn».
Підраховано, що на кожних 700 жителів Великої Британії припадає один паб. У пабі британці проводять величезну частину свого життя. Зустрічаються з друзями, відзначають свята, влаштовують вечірки, обмінюються новинами, заводять знайомства, говорять «за життя» і укладають угоди. У пабі можна грати в дартс, карти, доміно, настільний футбол, спілкуватися з будь-якими відвідувачами, які зовсім не здивуються, якщо з ними зав’яже розмову незнайома людина. Можна просто читати газету і нічого не замовляти. Ніхто не обуриться — не заборонено законом, отже, дозволено й освячено багатовіковим звичаєм.
Важлива обставина — в англійських пабах (на відміну від ірландських), як правило, немає офіціантів. Замовлення приймає бармен за стійкою. Зазвичай, до нього шикується черга, її суворе дотримання — ще одна традиція. Так само як і шанобливе ставлення відвідувачів один до одного і до бармена. У пабах не беруть чайові. Навіть великі паби, в яких є офіціанти, дотримуються цієї традиції. Вважається, що бармени та офіціанти і так пристойно заробляють. На Британських островах є поняття — «свій паб». У кожному пабі приблизно 70% відвідувачів — завсідники, найчастіше жителі сусідніх будинків.
Власник або керуючий («паблікен») знає їх особисто. Але це знову ж таки не означає, що «новачка» тут зустрінуть непривітно. Утім, не вважається негожим проїхати миль 40, щоб спеціально відвідати якийсь певний паб. Безумовно, вагома категорія відвідувачів — уболівальники. Колективний перегляд матчів — недавня, але вже усталена традиція. Але взагалі-то, публіка в пабах найрізноманітніша, а атмосфера — найдемократичніша, без жодного «британського снобізму».
Сюди ходить молодь, робітники, бізнесмени, домогосподарки, літні люди. Щоправда, спостерігається певна часова динаміка — так, з 18.00 основну масу відвідувачів становлять люди середнього віку: після роботи заходять клерки, робітники, чиновники тощо, щоб пропустити кілька пінтів і вирушити до родин. А ось після 20.00 валом валить молодь — галас, гамір, гуркіт музики, все забито, п’ють стоячи, оскільки сидячі місця зайняті, а коли в пабах ще було дозволено палити (до 2007 року) — дим кормислом.
Прийнято вважати, що основна відмінність ірландських пабів від англійських — у знаменитій атмосфері, що позначається словом craic — веселощі, рух, загул. Мовляв, англійці стримані, навіть холодні, поводяться статечно, а ось ірландці — відомі горлопани і веселуни, гуляють, як то кажуть, відчайдушно — з піснями і танцями. Може, воно й так, але атмосферу в англійських пабах у «молодіжні години» статечною теж не назвеш.
Але, природно, все в пабах крутиться все-таки навколо пива. Основний пункт програми — traditional ales and stouts, тобто слабкий (small) і міцний (stout) ель — переважно «червоне» і «темне» пиво «верхового» бродіння, приготоване з використанням обсмаженого ячменю. Це дещо інший напій, ніж континентальні пілзи та лагери, адже невипадково ж жителі Британських островів, говорячи про своє пиво, частіше вживають саме слово «ale», а не «beer».
Кожен англійський паб зазвичай пов’язаний з якоюсь пивоварнею і орієнтований на просування лише кількох брендів (найпоширеніші — «Біттер», «Ньюкасл», «Басс», «Карлінг» і сидр «Стронгбоу»). Що, втім, не виключає наявності широкого спектра пивних сортів, включно з насамперед знаменитим «Гіннесом» та іншими ірландськими сортами, а також континентальними пивними марками на кшталт «Карлсберга» і «Хайнікена».
В Ірландії ж паби рідко належать броварні, і закуповують усі сорти, на які є попит, насамперед, той самий «Гіннес», а також «Кілкенні», «Мерфі» тощо. На відміну від англійських пабів, в ірландських закладах немає каскового пива (різновид бочкового пива з відсутністю домішок, яке розливають, використовуючи помпу, а не газ), в Ірландії воно взагалі не виробляється. До багатьох англійських сортів потрібно «припинитися», бо англійське пиво зазвичай слабогазоване і п’ється не надто охолодженим.
На мій смак, скажімо, непоказному лондонському «Біттеру» сто очок уперед дадуть пивні сорти, які варять на маленьких пивоварнях у провінції. На одній такій пивоварні в графстві Саффолк мені вдалося побувати. Про тонкощі пивоваріння дуже темпераментно розповідала розбитна дівчина-гід з копицею солом’яного волосся, яку звали чи то Пеггі, чи то Меггі. Але не тільки розповідала, а й пригощала місцевим елем — чудовим пінистим напоєм сорту «Plough» («Плуг»), який подають у пабах столиці графства — в Іпсвічі.
Завжди вважалося, що в паб люди йдуть пиво пити, а не їсти. До того ж існує таке традиційно британське судження: вживання їжі — інтимний процес, який не варто виносити на огляд публіки, що зібралася поспілкуватися. Але це не означає, що в пабі вам дадуть померти з голоду. По-перше, є англійські закуски до пива — bar snacks . Це свинячі реберця, мариновані яйця, чіпси та горішки. У меню також є 5-6 гарячих страв, знову ж таки англійської кухні.
Насамперед знамениті (не за смаковими якостями, щоправда) «фіш енд чіпс», «бекон енд егз», звісно ж, картопляний пудинг і смажена яловичина. Віднедавна з’явилися паби з ресторанним меню — гастро-паби. Це одне з порушень традиції, яких стає все більше й більше. З подібними блюзнірськими проявами бореться рух за збереження культури пабів, очолюваний потужною організацією «Кампанія за справжній ель» ( Campaign for Real Ale ).
Ще один відступ від традиції — продовження режиму роботи. Класичний режим роботи пабів Англії та Уельсу (у Шотландії та Ірландії правила завжди були ліберальнішими) — з 11 ранку (з 12 по неділях) до 11 вечора (22.30 по неділях). З 2005 року в принципі дозволено працювати всі 24 години (залежить від позиції місцевої влади). У будь-якому разі, я думаю, традиційна церемонія закінчення роботи пабу збережеться — за 15 хвилин до закриття бармен вдаряє молоточком у гонг і виголошує: «Джентльмени, остання пінта. » ( Варіант — «Останнє замовлення» ).
І тут «освічені мореплавці» кидаються до стійки і волають, простягаючи порожні келихи: «Мені ще, ще, ще. » Отримавши шукане, відвідувачі повинні вихльобати його за півгодини і вимітатися. Щоправда, є ще традиція lock-in — господар на свій розсуд дозволяє групі завсідників залишитися в пабі. Але це характерно більше для Ірландії. В Англії ж стоятимуть над душею і нудитимуть: «Час, містер, час. Приходьте завтра.» Та вже прийду, куди я подінуся…
Обираючи декоративні елементи та вироби для організації святкової зали, багато хто купує саме кульки. Часто…
Для перетворення постійного струму, який виробляють сонячні панелі, змінний, що підходить для побутових електроприладів, подачі…
Вібратори вже давно перестали бути табу й стали невід’ємною частиною сучасного інтимного життя. Використання таких…
Когда дело доходит до охоты, защиты имущества или тактических операций, решение купить тепловизионный прицел играет…
Вибір якісного ліжка та ортопедичного матраца — це не просто елемент комфорту, це інвестиція у…
Сверление каленой стали требует особого подхода и специализированного инструмента. Правильный выбор сверла не только обеспечивает…