Їжа
robertss 15.09.2023 Article
Андрій Деллос — відомий московський ресторатор, творець елітних ресторанів Кафе Пушкінъ , ЦДЛ , Турандот , Каста Дива , Манон .
Створені Деллосом ресторани — розкішні палаци, оформленням яких займалися найкращі російські дизайнери, а багато деталей інтер’єру створювалися вручну. Чи потрібна сьогодні Росії подібна розкіш? Андрій Деллос відповідає однозначно: так, потрібна. Ресторани Деллоса — це казка, утопія, творча реакція на нудну технологічну реальність, яка нас оточує.
Андрій Деллос народився 29 грудня 1955 року в Москві. Мати майбутнього ресторатора — актриса, батько — архітектор. Відомо, до речі, що прадід Деллоса по материнській лінії був успішним французьким кутюр’є, який відкрив на початку минулого століття кілька салонів мод у Москві та Санкт-Петербурзі.
У ресторанний бізнес Андрій Деллос прийшов не відразу. Він закінчив Художнє училище 1905 року, потім вступив на будівельний факультет МАДІ, а потім в ІнЯз і додатково — на курси перекладачів при ООН. У 1989 році Деллос емігрував до Франції, де працював художником-станковистом, проте вже в 1993 році він повернувся в Росію і спільно з Антоном Табаковим відкрив клуб Пілот та артклуб Сохо (тривалий час його вважали одним із найкращих клубів країни).
У 1995 році Деллос відкрив свої перші ресторани — стилізовану під середньовічну таверну «Бочку», малоросійський «Шинок», ресторан високої французької кухні Le Duс (на місці останнього зараз розташований інший ресторан Деллоса — «Манон»). Уже в них повною мірою проявилося властиве Деллосу прагнення мислити концепціями. У його ресторанах відвідувачам пропонується зіграти разом із персоналом у якусь театралізовану гру, відчути себе в зрежисованому Деллосом просторі. Гості Ле Дюка обов’язково одягали метелика. У Шинці був створений своєрідний двір-атріум зі справжніми тваринами (для коня, що там мешкає, був навіть змонтований спеціальний ліфт). Причому з кожним новим рестораном коефіцієнт театралізації тільки збільшується.
У 1999 році — до ювілею Пушкіна і, як кажуть, за прямим замовленням мерії Москви — Деллос створив Кафе Пушкінъ , маленьке палаццо в центрі Москви. Ідея полягала в тому, щоб побудувати будівлю, яку б москвичі сприймали не як «новодел», а як старовинний особняк, що колись належав якомусь російському дворянину. Ресторан одразу став московською визначною пам’яткою. У 2006-му при ньому відкрилася елітна кондитерська. А в 2010 кондитерську з тією ж назвою Деллос відкрив у Парижі, на першому поверсі найстарішого універмагу Printems .
У 2005 році відкрився ресторан Турандот, побудований Деллосом на Пушкінському бульварі недалеко від Кафе Пушкінъ. Незабаром поруч з’явився ще один — Каста Діва . Між іншим, під час будівництва ресторанного комплексу на Пушкінському бульварі було знесено особняк XVIII століття, що належав колись фавориту Катерини Великої — Івану Римському-Корсакову. Ми, мабуть, залишимо цей факт без коментарів.
Деллос визнає, що ресторани-палаци, подібні до Турандот і Каста Діва, — повна утопія: окуповуються такі проекти дуже нескоро. Ресторанний комплекс на Пушкінському бульварі — втілення європейського поняття про розкіш. Відкриті Деллосом ресторани надмірні у всіх своїх проявах. Практично все в них зроблено вручну — вироби з бронзи, скла, металу, дерева. До створення цих ресторанів були залучені спеціально створені мистецькі майстерні, до яких увійшли кілька сотень людей.
Елітними ресторанами Андрій Деллос не обмежується. З 2001 року він розвиває ресторанну мережу Му-Му, яка працює в середньоціновому сегменті. Му-му відвідують люди з різних верств суспільства: в одній черзі можуть стояти слюсар, студент і дама в норці. Мабуть, навіть у цьому проєкті Деллосу вдалося створити те, чим знамениті елітні Кафе Пушкінъ і Турандот — свою особливу атмосферу. У Му-му є обличчя, є індивідуальність. Це не може не привабити відвідувачів.
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…