Зміст
Їжа
robertss 15.09.2023 Article
Здавалося б, вони дуже схожі — невеликі солоні рибки… Однак і за смаком, і в стравах анчоус, хамса та кілька — це три великі різниці. Якщо про це не знати, то під виглядом анчоуса можна запросто отримати кільку.
Хамса — це підвид середземноморського анчоуса Engraulis encrasicholus . Чорноморська хамса Engraulis encrasicholus ponticus дрібніша за анчоуса, азовська хамса Engraulis encrasicholus maeoticus — ще дрібніша. Упізнати будь-якого анчоуса (а значить, і хамсу) в обличчя дуже легко: кінець (кут) рота заходить у них за задній, якщо рахувати від кінчика рила, кінець ока. Конкретно — ось так:
Кілька ж і тюлька, які так палко рекомендують як анчоусову заміну, належать сімейству Оселедцевих Clupeidae (і зовні вони — цілком типові крихітні оселедці). Ось для порівняння подивіться на картинку:
Розташована зверху мойва лежить там для масштабу. Далі йдуть 2 екземпляри хамси і 2 екземпляри чорноморської кільки Clupeonella delicatula (що я б особисто переклав як «оселедець делікатний»). Загалом видів кільок існує близько десяти, і жоден із них не є навіть далеким родичем анчоуса. Утім, куди важливіші відмінності в смаку.
Хамса значно жирніша за кільку, причому хімічний склад жирів хамси сильно відрізняється від хімічного складу ліпідів кільки.
Друга відмінність — у методах приготування. Кілька продається головним чином пряного посолу, бочкового або в пресервах. Хамсу ж солять без додавання прянощів, щоб не спотворити її своєрідний смак. Ось вона на фотографії:
Зрідка можна зустріти в продажу свіжоморожену хамсу, і тоді вже зволікати не можна — розморозити, потім додати не дуже багато солі, як слід перемішати в контейнері або скляній банці, накрити пергаментом і прибрати в холодильник на тиждень. У підсумку вийде втілена ніжність.
Анчоус же, незважаючи на родинні стосунки з хамсою, солиться зовсім інакше, не як кілька і не як хамса. По-перше, виробники роблять явний і дуже сильний пересіл. По-друге, анчоусний посол — дуже довгий, щонайменше півроку, а то й рік. За цей час відбувається радикальний процес ферментації білків, і ніжна анчоусна плоть набуває щільної грубуватої текстури. Так, неабияк задубілим, анчоус і продається. Таким його і додають у піцу, в салат нісуаз, у спагеті.
Особисто я і кільку пряного посолу, і малосольну хамсу віддаю перевагу по-гурманськи: до чорної кави, обережно знімаючи зубцем виделки половинки філе з хребта. Або класично: під чарку крижаної горілки, коли рибку можна просто взяти двома пальцями за голову, та й стягнути плоть із хребта зубами. А то й так з’їсти, з усіма кісточками.
Тушонка з хамси
У сезон лову хамси в Керчі популярна страва під назвою «тушонка» — і, схоже, більше її ніде не готують. У глибокій пательні пасерують цибулю і солодкий перець, потім викладають шар хамси завтовшки 3-4 см, а зверху кришать помідори — стільки, скільки хочеться. Іноді між цибулею-перцем і рибою додають дрібно нарізану й обсмажену моркву і (або) ще й шар сирої картоплі, нарізаної тонкими кружальцями. Усі шари підсолюють; можна до того ж настрогати трохи пекучого перцю. Потім у сковорідку вливають склянку води, накривають кришкою і ставлять на слабкий вогонь. Через 20-25 хвилин керченська тушонка готова. І коли жителі Керчі кажуть «тушонка», вони мають на увазі не м’ясні консерви, а саме це.
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…