Зміст
Їжа
robertss 08.09.2023 Article
Витончені канапе на шпажках на святковий стіл зазвичай виставляються найпершими, і найпершими з’їдаються. Їх готувати легко — просто збирайте підготовлені інгредієнти, як деталі конструктора, але, щоб кожне канапе на шпажках стало повноцінною закускою, потрібно знати правила приготування цієї міні-страви. Ми знаємо і правила, і рецепти.
Навіть якщо за столом зберуться тільки близькі — 4-6 осіб різного віку — вони зустрінуть ефектні міні-закуски з великою радістю. Адже канапе на шпажках для святкового столу не обмежуються канапе з копченим або слабосоленим лососем.
Канапе на шпажках для святкового столу — маленька закуска або, простіше кажучи, мікро-бутерброд на один або два укуси. Канапе зазвичай подають на фуршетах або перед основною вечерею разом з аперитивом. Канапе мають бути зручними для їжі без приладів, тому жодних рідких соусів, що капають, інгредієнтів, що падають або сповзають, — все зібрано і підігнано, привабливий зовнішній вигляд обов’язковий. Для зручності канапе часто скріплюють шпажками.
Слово канапе, що прийшло з французької мови, для опису міні-закусок вибрано не випадково. Їжа канапе — це гарнір, що сидить на хлібі, як людина, що сидить на елегантному канапе (диван для трьох і більше осіб, з високою спинкою і підлокітниками, оббитими тканиною).
Канапе виникли десь у середині 1800-х років у Франції і після того, як потрапили до Великої Британії у ХХ столітті, стали завойовувати весь світ.
Варіантів приготування класичного канапе багато, але їх можна умовно розділити на два види. В основі першого виду канапе на шпажках — хліб, підсмажений або підсушений, на який викладають інші інгредієнти. Для другого використовують як нижній шар овочі/фрукти/ягоди, наприклад шматочки огірка, скибочку відвареної картоплі, кружальце моркви, буряка, яблука або полуницю…
Якщо розбирати канапе на шпажках детальніше, вимальовується така картина (від низу до верху):
Простота і перевірені смакові поєднання. Коли люди вимовляють слово канапе, воно автоматично викликає в уяві складні образи. Але часом, чим простіший рецепт приготування міні-закуски, тим краще. Іноді достатньо нарізати запечене або посмажене м’ясо середніми кубиками, додати краплю хрону і скріпити шпажкою з помідором чері. Або пари: сир — виноград, сир — груша, кулька моцарели і помідор чері — навіть вигадувати нічого не потрібно. Якщо це занадто просто і банально, розкладіть улюблені піци на складові і спробуйте зібрати пари, оформивши їх як канапе. Наприклад, відмінно працює пара сільський трохи кислуватий хліб — анчоуси.
Будьте готові. Напередодні або за кілька годин до початку приготування канапе приготуйте стільки інгредієнтів, скільки зможете. Розкладіть підготовлені інгредієнти по мисках або тарілках і сміливо підключайте до складання канапе на шпажках гостей. Часто ті, хто прийшли першими, не знають, чим себе зайняти, а спільне готування, як відомо, дуже об’єднує і зближує людей.
Контраст на благо. Прагніть поєднувати в одному канапе різні кольори, текстури та смаки. Розглядайте кожне канапе як страву і, якщо в ньому доречне — за смаком — використання пряних трав і фактурних приправ, використовуйте їх. Яскравий зелений (петрушка, базилік, кінза) або червоний (перець чилі або мелена паприка) завжди йдуть на благо загальній картині столу.
Вегетаріанські канапе для всіх. Якщо у вас обмежений бюджет, приготуйте вегетаріанські канапе. Необов’язково купувати дорогі продукти: все може бути смачним, якщо інгредієнти хорошої якості. Якщо в магазині або на ринку ви, наприклад, купили смачний молодий сир, готуйте всі канапе з ним, використовуючи різний хліб і овочі. Якщо є смачна картопля, частину відваріть, а частину запечіть і використовуйте як основу канапе, на допомогу візьміть мариновані та свіжі овочі
Ножі та духовка на допомогу. Для приготування основи використовуйте ножі з рифленим лезом. Ними чудово нарізати квадратики або трикутники зі скибочок пшеничного або житнього хліба. Нарізавши хліб, розкладіть його на деку, застеленому папером для випічки, і поставте в духовку, розігріту до 180 °С на 2-4 хв. Хліб має стати хрустким, але не розсипчастим. Шматочки для канапе на шпажках можна проткнути шпажкою. Вони — в міру тверді й не перетворилися на вологу та крихку основу канапе.
Ефектна подача. Використовуйте для подачі канапе на святковий стіл найкращі таці, блюда і шпажки. Канапе просто зобов’язані мати гарний вигляд. Шпажки можна купити — зараз їх у продажу багато, і вони різні. Можна використати дерев’яні шпажки для міні-шашличків, обрізавши їх до потрібної довжини і прикрасивши верхівку, наприклад, яскравою намистинкою. Якщо канапе м’яке, можна навіть спробувати замінити шпажку коктейльною трубочкою. І обов’язково поставте на таці невелику тарілку або стаканчик для використаних шпажок!
Розумне поєднання. Продумайте поєднання канапе з алкогольними та безалкогольними напоями. Є безпрограшні варіанти напоїв, які традиційно подають до таких міні-закусок. Найпростіший спосіб подати мартіні на святковий стіл — це змішати джин і сухий вермут, прибрати мікс, що вийшов, у морозилку і потім розлити по охолоджених келихах для мартіні. Є ще один рецепт: 1/3 вермуту + 1/3 джина + 1/3 кампарі. Або шампанське, просекко чи щось ще ігристе.
Компанія для канапе на шпажках. Якщо канапе виходить мало, не панікуйте, оточіть блюдо з міні-закусками вазами з мандаринами, яблуками та грушами. Додайте глечики або графини з мінеральною водою, соками або компотами. Можна приготувати соуси-намазки і подати їх зі свіжими овочами (морквою, солодким перцем, черешками селери). Рецепт соусу див. тут . Він, до речі, підійде і для міні-млинців.
Не все одразу. Не дуже добре, коли комусь із гостей чогось не дістанеться, тому не виставляйте на святковий стіл одразу всі канапе на шпажках. Розділіть підготовлені міні-закуски на 2 частини і, коли перша буде з’їдена, виставляйте другу. А між цими подачами запропонуйте гостям напої.
Як ми писали вище, канапе на шпажках найчастіше подають на святковий стіл з аперитивом перед основними стравами. Для гостей такі міні-закуски — майже забава, перекус або навіть міні-презентація ваших кулінарних здібностей. Для такої подачі достатньо 3-5 канапе на 1 людину.
Якщо ви весь святковий стіл влаштовуєте у форматі фуршету, тоді канапе на шпажках — одна з основних страв. У цьому разі для кожного гостя рекомендуємо подавати 5-6 канапе в першу годину вечірки і 3-4 канапе — у другу. Як показує практика, фуршети тривають не більше, потім просто починаються танці та шампанське.
У будь-якому разі, все залежить від того, скільки людей беруть участь у застіллі. Зараз, найімовірніше, за святковим столом збереться не більше ніж 10 осіб, тому варто готувати 5-6 варіантів канапе на шпажках і не більше того. Фахівці кейтерингу радять: не намагайтеся зробити багато різновидів канапе, так легко припуститися помилок і в смакових поєднаннях, і в подачі. Краще зробити 2-3 дійсно хороших варіанти, ніж 6-7 посередніх. Менше, в даному випадку — краще.
Хоча канапе прекрасні самі по собі, краще, якщо вони будуть об’єднуватися однією темою, наприклад, канапе на листковому тісті, сезонні продукти, канапе з морепродуктами, парафраз на тему азіатської кухні або навіть «Найкраще з російської кухні». Ми пропонуємо вам 10 рецептів-ідей, які можна доповнити своїми варіантами канапе на шпажках для святкового столу.
Канапе на шпажках на святковий стіл. Канапе з огірка, вершкового сиру та полуниці
Для приготування 30-32 порцій потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Канапе з млинців із червоною рибою
Для приготування 6 порцій потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Маринована риба з хріном і буряком — міні-бутерброди
Для приготування 10-12 порцій потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Святкове канапе з моцарелою та помідорами чері
Для приготування приблизно 20 канапе потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Канапе з блакитним сиром, грушами та виноградом
Для приготування приблизно 20 канапе потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Святкове канапе з креветками та огірками
Для приготування приблизно 20 канапе потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Святкові канапе із салямі та солодким перцем
Для приготування приблизно 20 канапе потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Канапе з карбонадом, беконом і листовим салатом
Для приготування приблизно 20 канапе потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Канапе зі слабосоленим лососем/фореллю
Для приготування приблизно 20 канапе потрібно:
Канапе на шпажках на святковий стіл. Фруктові канапе
Для приготування 6 порцій потрібно:
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…