Їжа
robertss 07.09.2023 Article
Деякі рослини здатні допомогти в боротьбі з вірусами та бактеріями не гірше за пігулки. І збирати ці «природні антибіотики» треба вже зараз. Вони ростуть під нашими ногами, їх заготівля не потребуватиме витрат часу або грошей. Одне суцільне задоволення і запас здоров’я на всю зиму!
Сушений деревій — чудовий антисептик, який застосовують за цілої низки захворювань — гінекологічних, шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки.
Настій або відвар із трави деревію пригнічує розмноження таких «шкідників», як білий стафілокок, ентеробактерії, протей, а кишкову паличку просто вбиває. А ще ця трава належить до кровоспинних засобів завдяки високому вмісту вітаміну К.
Як запасати? Траву разом із суцвіттями збирають у період цвітіння, коли корисні властивості досягають максимальної концентрації (наприклад, вміст ефірних олій збільшується в 3 рази!). Для збору краще взяти ножиці або ніж: стебла дуже жорсткі. Сушать у добре провітрюваному приміщенні, в тіні, розклавши на папері або підвісивши в пучках. Застосовують у вигляді відварів і настоїв.
Ефірна олія пижма має антимікробну дію. Її бояться майже всі шкідливі «коки» — стафілококи, мікрококи тощо. Протизапальні властивості цієї рослини часто використовують під час лікування найрізноманітніших захворювань нирок, печінки, шлунка й кишечнику, сечового міхура, вона входить до складу жовчогінних, сечогінних і шлункових трав’яних зборів.
З обережністю її варто приймати гіпертонікам — вона підвищує тиск. Перед прийомом препаратів з пижмом ліпше порадитися з лікарем: по-перше, вона досить сильний алерген, по-друге, дуже важливо дотримуватися правильного дозування, оскільки ефірна олія пижма отруйна.
Як запасати? Наприкінці літа збирають квітки з квітконосами (незважаючи на те, що в листі багато аскорбінової кислоти, його не використовують у народній медицині так само широко, як квітки). Висушені квітки подрібнюють, можна використовувати в порошку або у вигляді відварів: 2 ст. ложки трави заливають 500 мл окропу, варять 10 хвилин, остуджують і настоюють, приймають тричі на день до їди.
Ноготки, як ще називають у народі календулу, — один із найсильніших антисептиків, до того ж такий, що має яскраво виражену бактерицидну (тобто таку, що вбиває мікроби) дію. Квітки збирають, сушать, заварюють окропом, іноді не тільки настоюють, а й кип’ятять, і, остудивши, використовують для полоскання горла в разі ангін.
У гінекології настій і відвар календули використовують для зрошень. Особливо добре календула розправляється зі стрептококами і стафілококами.
Як запасати? Для того, щоб зібрати календулу, доведеться по-варварськи обірвати яскраво квітучу клумбу. Але не шкодуйте: буквально наступного дня «нігтики» розпустять нові бутони. Сушимо, складаємо в банки, що щільно закриваються, і заварюємо за потреби.
Зібравши з куща смачні ягоди, не забудьте запастися й листочками. Їх часто використовують для приготування запашних трав’яних чаїв — чудовий аромат! Але не тільки. Не випадково листя чорної смородини використовують під час консервування, цей природний антисептик не дає змоги в консервах завестися шкідливим грибам і мікроорганізмам.
Одна з найцінніших властивостей смородинового чаю (настою або відвару листя) — саме дезінфікуюча та протизапальна.
А ще в зелені смородини маса вітамінів та інших корисних речовин. Саме тому листя чорної смородини варто заварювати в період авітамінозу, для підвищення імунітету і після тривалих хвороб, або якщо попереду важка робота, і потрібно зберегти підвищену працездатність. Користь їх неоціненна, коли йдеться про лікування виразкової хвороби та гастритів різної природи, недокрів’я та атеросклерозу, подагри та ревматизму.
І звісно, цю «траву» можна й потрібно використовувати в разі застуд та інфекційних захворювань: грипу та ГРВІ, бронхіту, кашлюку, ангіни. Чай із листя чорної смородини — один із найкращих народних рецептів від кашлю та жару.
Як запасати? Листя збирають зеленим, вранці, коли з нього зійшла роса. Сушать у тіні, зберігають у щільно закритих банках або полотняних мішечках. Заварюють за застуди або просто для задоволення, як чай.
Коріння хрону містить фермент лізоцим, який має дуже сильні антимікробні властивості (не випадково лізоцим у таблетках прописують у разі стоматитів та інших інфекційних захворювань порожнини рота). У хроні лізоциму дуже багато.
Фітонцидними властивостями володіє й олія, що виділяється, коли коріння починають подрібнювати, та ефірна олія, яка в ньому також міститься. Цей комплекс олій і ферментів робить хрін незамінним під час лікування інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.
Як запасати? Накопати коріння хрону — півсправи. Головне — приготувати його. Звісно, можна просто висушити і подрібнити. Але варто знати, що навіть «хріновуха» (настоянка на горілці) або відома всім аджика (хрін, помідори, часник з оцтом і олією) — це чудові засоби профілактики та лікування інфекцій. Тільки «хріновухою» не захоплюйтеся!
Мало того, що «природний антибіотик», так ще й цілеспрямованої дії. Відомо, що журавлина особливо корисна при інфекційних захворюваннях нирок, при циститі та інших запальних процесах «нижче пояса». Особливо добре вона справляється зі стрептококами і стафілококами. А оскільки ця ягода — сечогінна, то вона миттєво виводить з організму все зайве і непотрібне.
У журавлині маса вітамінів і антиоксидантів, кожна її ягідка, по суті, — це «капсула» натурального мультивітамінного комплексу. Щоб не руйнувати корисних речовин, журавлину краще їсти у свіжому вигляді або готувати з неї морси без кип’ятіння. Тоді вона чудово допомагає в разі метеочутливості та гіпертонії, у разі зниження імунітету і проблем із серцем.
Ну і звісно, саме цю ягоду (особливо в поєднанні з медом) рекомендують у разі застудних захворювань і грипу: вона не лише бореться з вірусами, а й знижує високу температуру, полегшує кашель, прискорює одужання.
Як запасати? Збір журавлини починається у вересні і триває всю осінь. Не потрібно особливо мудрувати, сушити її або вимочувати: ця ягода зовсім непогано зберігається у свіжому вигляді в холодильнику. Можна її й заморозити, і потім протягом усіх холодів рятуватися морсами, киселями та випічкою з журавлинним желе.
У лікувальних цілях застосовують кілька видів шавлії, один з них так і називається лікарським. Шавлія — рослина-універсал: вона і приправа чудова, і ліки багатофункціональні. Крім того, що вона відмінно бореться зі збудниками найрізноманітніших захворювань верхніх дихальних шляхів (від нежитю до пневмонії), ця рослина також зупиняє кров, покращує роботу шлунково-кишкового тракту і стимулює травлення, здатна зміцнити імунну і нервову системи. Нею полощуть рот у разі гінгівіту та карієсу.
А ще шавлію часто використовують і як підтримуючу терапію за суто «жіночих» проблем — вона містить фітоестрогени і здатна полегшити перебіг клімаксу, допомагає за гормональних збоїв тощо.
Як запасати? Листя і квітучі верхівки запасають двічі на рік — на початку літа і у вересні. Причому зараз можна знімати повністю все листя — все воно корисне. Кілька днів сушіння в тіні, і можна розфасовувати, заварювати і використовувати за призначенням.
Якщо ви помітили помилку або неточність, будь ласка, повідомте нам . Ілюстрації до матеріалу: shutterstock
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…