Зміст
Їжа
robertss 01.09.2023 Article
Які продукти потрібно купити, щоб ваш пісний стіл не був одноманітним? Ми підібрали для вас 20 цікавих варіантів.
Голосів: 11
У цьому списку немає риби — тим, хто дотримується суворих правил Великого посту, її їсти не слід. Немає і морепродуктів: хоча офіційно заборони на них не існує, вживати морських гадів у їжу чи ні — питання особистого вибору. Крім того, ми не говоримо про продукти делікатесні та рідкісні: суть православного посту — стриманість, у всіх сенсах.
Бобові в піст дуже доречні. Наприклад, саме час освоїти маш і нут. З нуту можна приготувати фалафель, хумус і суп, з маша — індійський дал. Нут перед варінням треба замочувати години на чотири, а потім варити дві години. Аналогічно — з цільним машем: його краще залишити у воді на цілу ніч, а потім варити години півтори. А ось очищений маш перед варінням замочувати не треба — і вариться він недовго, всього 20-30 хвилин.
Що ж стосується інших бобових, можна поекспериментувати з небанальними видами квасолі та сочевиці: вони дуже по-різному поводяться в кулінарії. Якщо ж не хочеться освоювати щось нове, то грузинське лобіо та італійська паста з бобовими теж дуже в тему.
Нут і печений солодкий перець
Оливкову олію ви будете використовувати і для салатів, і для заправки пасти, рису, кускусу. Гарним буде простенький сніданок, як у греків: наливаємо маслинову олію в піалу і вмочуємо в неї пісний коржик. Можна поперчити і приправити за смаком.
Оливкова олія та оливки
Одна з основ магрибської кухні. По суті, кускус являє собою не крупу, а різновид пасти (до речі, існує італійський аналог кускусу — «фрегола сарда»). Кускус роблять із манки і води, без яєць. Сучасний кускус промислового виробництва — пропарений і висушений, готувати його дуже легко. Достатньо заварювати окропом на 5 хвилин.
Якщо у вашому місті є китайський або в’єтнамський ринок (ми знаємо такий у Москві, в районі м. «Любліно»), найімовірніше, там можна знайти цікаві овочі — волохату картоплю таро, овочеві банани — платани, батати, ямс і багато чого ще. Усе це продукти найпростіші, найбуденніші, зовсім не делікатеси, щось на кшталт нашої картоплі. Так і потрібно до них ставитися. Та й готувати і варто так само — очистити, а потім або відварити, або запекти, або посмажити. Є й нюанси: шкірку овочевих бананів треба зрізати ножем (вона знімається не так легко, як у солодких бананів), а готовий таро до подачі на стіл треба тримати в холодній воді, інакше надлишок крохмалю забарвить бульби в загадковий, але не надто апетитний фіолетовий колір.
Горіхи, так само як і боби, — їжа дуже ситна, і в цьому плані вони успішно замінюють м’ясо. Окремо і у вигляді суміші вони стануть у пригоді вам для салатів і гарячих страв. З волоськими горіхами можна зробити сациві (наприклад, з баклажанів), а з кеш’ю — пісне карі.
Крім оливкової, соняшникової олії і якої-небудь рафінованої для смаження, можна освоїти й інші варіанти.
Темна гарбузова олія зазвичай продається в пляшках із зеленого або коричневого скла. Будьте обережні: на світлі та на відкритому повітрі вона миттєво псується, тому відкрили пляшку, заправили салат — швидко закрийте олію і поставте в темне місце. Найкраща гарбузова олія — з австрійської Штирії: там її роблять із насіння певного сорту гарбуза. У російських магазинах часто можна зустріти гарбузову олію зі Словенії: вона трохи дешевша, бо не настільки іменита, проте робиться за тією самою технологією, з того самого насіння і на смак не гірша.
Дуже корисна олія з виноградних кісточок. Не лякайтеся напису «рафінована» на пляшці: вона завжди рафінована, бо в необробленому вигляді має дуже гіркий смак. Відповідно, запах у нього відсутній, смак несильний, проте дуже тонкий і витончений. Тому, якщо хочете по-справжньому оцінити смак цієї олії, варто скуштувати її просто з хлібом або з травами більш-менш нейтрального смаку.
Для салатів будуть дуже доречними лляна, кунжутна олія та олія волоського горіха.
Дуже недорого (порівняно з усіма попередніми) обійдеться олія із Сарепти — гірчична і рижієва. Смак у них настільки ж яскравий, як у соняшникової; вони цілком підійдуть і для заправки гарячих страв — наприклад, картоплі та гречки.
Саме китайське — купити його можна в крамничці східних продуктів або на якомусь китайському ринку. На відміну від європейської кунжутної, вона темна за кольором і дуже пряна за смаком. Використовувати її для заправки страв не можна — ви не відчуєте нічого, крім смаку пересмаженого кунжуту. Однак дві-три краплі цієї олії, додані разом із соєвим соусом у вже готову страву, додадуть їй того самого легко впізнаваного смаку, за яким безпомилково визначається китайська кухня. Це дасть змогу дуже урізноманітнити страви з овочів і бобових.
Замінники молока — кокосове, соєве, мигдальне, вівсяне, рисове — стануть у пригоді і для кави, і для смузі. На кокосовому та мигдальному молоці можна зробити східний суп, а на соєвому — овочеве пюре або соус для пасти.
Яскравий смак баклажана на пісному столі буде дуже доречним. У багатьох стравах баклажан, до речі, з успіхом замінює м’ясо: що в плові, що в фаршированих перцях, що в сациві.
Баклажани з овочами
В’ялені томати — неодмінний інгредієнт кулінарії Середземномор’я. Їх використовують для приготування основних страв і салатів, з них роблять різноманітні соуси та підливи. В Італії та Греції в’ялені томати додають у тісто під час випікання білого хліба і в начинку для пирогів. Готові в’ялені томати відносно дорогі, проте їх можна зробити у звичайній духовці.
У цю пору року стануть у пригоді і морожені гриби, і мариновані гриби, і сушені гриби, і свіжі печериці та гливи. З грибами можна приготувати плов і паелью, пісні пироги і розсольник, смажену картоплю і гречки, голубці і зрази. У багатьох стравах вони добре замінюють м’ясо.
Гриби в масляному маринаді
Соєві продукти стають особливо популярними якраз-таки під час посту — це чудове джерело легкозасвоюваного білка. Головне, вибирати ті, в яких менше ароматизаторів і глютамату натрію.
Соя сама по собі практично несмачна, тому її можна видати практично за будь-який продукт. Серед соєвих продуктів є і згадане соєве молоко, і кефір, і вершки, і сметана; є тофу, свіжий або сухий; є місо паста (про неї — нижче); соєвий соус (буває різного ступеня солоності, можна підібрати відповідний варіант).
Соєвий сир (сир) тофу
Те, що в Європі та Америці називають «спрінг-рол», а у В’єтнамі — «нем», готують із рисовим папером. Він продається у вигляді твердих аркушів. Щоб зробити їх м’якими, треба це листя по одному опускати у воду кімнатної температури на кілька секунд. Потім уже можна розкласти лист на рівній поверхні, викласти начинку (гриби, овочі, зелень) і згорнути в рол. Подавати такі роли можна або холодними, або швидко обсмаженими.
Без яскравого смаку солодкого (болгарського) перцю, як без баклажана, — у Піст ніяк. Перці стануть у пригоді для рагу і салатів, а ще для різних фаршированих страв — як у вигляді оболонки, так і у вигляді начинки.
Фарширований солодкий перець
Ми маємо на увазі як морську капусту, так і сухі водорості норі. З ними можна зробити роли; менш очевидно (для нас), але не менш цікаво використовувати їх для приготування супу або пасти.
З авокадо готують ніжний мексиканський соус гуакамоле — доволі ситний і поживний, тож ми його палко рекомендуємо в піст. Існує чимало рецептів гуакамоле — з цибулею, солодким перцем, томатами, зеленню, часником, оливковою олією. Але основа в них завжди одна — пюре з м’якоті авокадо з додаванням солі та соку лайма чи лимона. Під час вибору авокадо треба насамперед звертати увагу на його м’якість. М’якоть хорошого, не «дубового» авокадо можна, розрізавши плід, вийняти звичайною ложкою.
Смузі з авокадо
З геркулесу можна зробити чудову вівсяну кашу на сніданок. Заливаєте пластівці окропом на ніч, вранці солите, заправляєте маслиновою олією і пряними травами за смаком.
Геркулес (вівсяні пластівці)
Місо — це густа паста з перебродивших соєвих бобів, у яку додають трохи солі та води. Світла місо легша і солодша, не надто солона, з неї роблять заправки для салатів, соуси, додають у різні овочеві страви. Темна місо (наприклад, червона) — основа місо-супу. Для посту такий суп дуже хороший: по суті — пісний, при цьому дуже калорійний і з насиченим смаком.
Виноградне листя потрібне, щоб приготувати долму — з начинкою з рису з грибами або овочами. Зараз можна купити або консервоване листя (у Росії його стали виробляти), або знайти на ринку мариноване листя домашнього приготування.
І запекти його можна; і протушкувати з овочами, з каштанами або грибами; і різні манти-вареники приготувати з начинкою з гарбуза; підійде він і для пісного плову, і для пасти.
Суп-пюре з гарбуза
Підсумок для скидання магазину — це корисний аксесуар для стрільців, який використовується для тимчасового зберігання…
Быстрая зарядка дает возможность батарею электромобиля меньше чем за час. Многие автовладельцы пользуются только таким…
Шумоізоляція автоскла – важливий аспект комфорту водія та пасажирів. Сторонні шуми від інших машин, вітру…
Димохід — одна з ключових складових системи опалення в будинку чи квартирі. Він відповідає за…
Пленка для бассейнов играет важнейшую роль в обеспечении водонепроницаемости и эстетики чаши бассейна. Это покрытие не…
Кожен дім має бути не лише місцем, де ми відпочиваємо після важкого дня, але й…