Зміст
Їжа
robertss 01.09.2023 Article
Популярний гід для мандрівників Lonely Planet випустив перше видання Ultimate Eatlist , у якому працями редакції та ньюйсмекерів зібрано 500 незабутніх страв із різних країн світу, а також названо найкращі з найкращих. Пропонуємо вам топ-20 найсмачнішої автентичної їжі.
Список було складено після опитування шеф-кухарів і діячів культури, зокрема письменників. Крім назв і фото найкращих світових страв видання (320 сторінок) публікує докладні відомості про кожну з прив’язкою до місця, де страву найкраще куштувати, плюс історична довідка і думка людей про те, що робить ту чи іншу страву такою особливою і неповторною.
Автори гіда пропонують відкрити пінчос вечірню прогулянку барами Сан-Себастьяна після фієсти або походу на пляж. За великим рахунком, невеликі закуски на шпажках з країни Басків — це такі ж тапас, тільки з регіональними заморочками. Гід рекомендує вибирати пінчос зі спаржею, анчоусами або з грибами, тушкованими в часниковому соусі.
Пінчос у Сан-Себастьяні
Мандрівникам рекомендують вибрати вуличний намет/кіоск із найдовшою чергою, знайти вільний пластиковий стілець, сісти на нього зручніше і почати їсти — жадібно, присьорбуючи й обпікаючись. Паста лакса — центр страви, народженої із суміші китайської та малайзійської кухні, приготованої з локшини та бульйону. Паста складається з сушеного перцю чилі, часнику, креветкової пасти, лемонграсу і куркуми. На думку місцевих, ця помаранчева пряна маса — в міру гостра, і вони навіть рекомендують посилювати гостроту каррі лакса. Будьте обережні — що місцевим просто пряно, для туриста може бути вогненно-гостро!
Суп каррі лакса з Куала-Лампура
Забудьте про російські суші, з токійськими вони мають дуже мало спільного — хіба тільки назву. Свіжість риби і морепродуктів, якість звареного рису, майстерність складання, гармонія між інгредієнтами — все на кілька порядків вище. У Токіо мандрівникам пропонується не поспішати, не хапати суші паличками і закидати їх одразу до рота для втамування голоду. У столиці Японії треба спершу поговорити з кухарем і дізнатися про всі тонкощі стародавнього кулінарного мистецтва та етикету, пов’язаного з його подачею та їжею.
Бріскет — це частина грудинки, а точніше відруб яловичини, що складається з великого і малого грудних м’язів, знятих з ребер. Він весь пронизаний колагеном (сполучною тканиною), який за тривалої термічної обробки в смокері робить цей відруб яловичини надзвичайно соковитим і ніжним. Бріскет буквально розпадається на волокна.
Яловичий бріскет із Техасу
Традиційний тайський салат із зеленої папайї — це мікс із чотирьох смаків. За солодкий відповідає пальмовий цукор і сама папайя, за кислий — лайм, за солоний — рибний соус і все це неможливо без гострого перцю чилі. Іноді в салат додають місцеві баклажани, вважаючи їх виконавцями гіркого смаку.
Салат сом там із Бангкока
Улюблена їжа данців і багатьох інших скандинавів — відкритий бутерброд найчастіше на житньому хлібі з багатою і рясною начинкою. Класика: лосось і вершковий сир, оселедець і буряк, ростбіф. Їдять сморреброди в Копенгагені на сніданок, обід і на вечерю.
Сморреброди з Копенгагена
У майорі слово «кай» означає їжу, «коура» перекладається як «раки», тож невипадково ново-зеландське місто, що поєднало у своїй назві два цих слова, — популярне місце для поїдання океанських раків. І справді, що може бути кращим: сидиш собі на березі Тихого океану і повільно так, з лінню, чистиш рака, щойно виловленого та приготованого з часником і вершковим маслом.
Раки з Кайкори
Якщо з’єднати в одній тарілці рис із сезонними овочами, яйцями і м’ясом, то вийде популярна південно-корейська страва — майже конструктор, який кожен сеульський ресторан складає на свій розсуд. Назва страви з корейської перекладається як «змішаний рис». Бібімбап може подаватися холодним і гарячим. І хоча батьківщиною його вважають південь Кореї, місто Чонджу, в Сеулі теж є заклади, які готують його на відмінно.
Бібімбап із Сеула
Піца маргарита стала символом Італії, а Італія віддала піці кольори свого триколора: червоний уособлює томатний соус і помідори, зелений — базилік і білий — моцарела. Про цю піцу говорити не треба, її просто треба їсти! Бажано в Неаполі.
Піца маргарита з Неаполя
Прабатьки пельменів — дім-сами готують у багатьох азіатських країнах. Гонконгські дім-сами багато хто вважає найкращим у світі. Хоча спочатку так називалися різноманітні китайські закуски, що подаються із зеленим чаєм або пуером.
Дім-сами з Гонконгу
Далі в першій 20-ці місця розподілилися так: 11 місце — перуанське севіче з Ліми, 12 місце — тістечка паштел де ната з листкового тіста із заварним кремом із Лісабона, 13 місце — тасманські устриці, 14 місце — французькі сири (найдивніше, що немає згадки певного сорту або хоча б регіону), 15 місце — смажена ямайська курка, 16 місце — ягня з Марракеша, 17 місце — сінгапурський чилі-краб, 18 місце — муль-фріт із мідій та картоплі фрі з Брюсселя, 19 місце — пекінська качка і 20 місце заслужив в’єтнамський суп фо, а точніше його варіація, що перекладається як «Фо, який готують уздовж річки Хау».
На жаль, нам невідомо, чи є серед решти 480 найменувань російська страва або спеціалітет однієї з колишніх союзних республік. А які б страви нашої багатонаціональної Батьківщини внесли до цього списку ви і чому?
Купівля будівельного рівня може здатися простим завданням, проте правильний вибір цього інструменту може суттєво вплинути…
Если выбираете среди бюджетных ноутбуков для работы, учебы или обычного применения, взгляд обязательно упадет на…
Шкіряні вироби супроводжують людство вже тисячоліттями. Вони не тільки служили необхідними предметами побуту, а й…
Натяжні стелі стали одним із найпопулярніших варіантів оздоблення інтер'єру завдяки своїй естетичній привабливості та функціональності.…
Салициловая кислота уже давно зарекомендовала себя как один из лучших компонентов для ухода за кожей,…
Вибір і покупка якісного портсигару – процес, який потребує уваги до деталей. Це не просто…