Зміст
Їжа
robertss 31.08.2023 Article
Усі ми знаємо, що фрукти і ягоди корисні, і що не потрібно виключати їх із раціону, навіть якщо ви маєте діабет або перебуваєте на дієті. Однак не всі фрукти однакові за властивостями, і в деяких міститься більше цукру. Розповідаємо, які фрукти не підвищуватимуть рівень глюкози в крові й оптимальні для харчування на дієті.
Згідно з різними рекомендаціями, калорії з доданого цукру мають становити не більше 10% від нашого добового калоражу. У середньому безпечно з’їдати до 25 грамів доданого цукру на день.
Фрукти та ягоди — чудова можливість збільшити кількість солодкого в раціоні, не створюючи ризиків для здоров‘я. Деякі нутриціологи можуть рекомендувати обмежувати фрукти або не їсти їх увечері, але в реальності таких рекомендацій від організацій, що займаються харчуванням населення, не існує. Фрукти та ягоди можна не обмежувати в раціоні, якщо поєднувати їх із білками та ненасиченими корисними жирами.
Дієтологи постійно говорять про те, що не всі частини фрукта однаково хороші, і вони прекрасно діють у синергії, роблячи фрукт і смачним, і корисним. Так, не варто пити тільки сік із фрукта, і краще їсти плід цілком. Найкорисніше у фруктах і ягодах — це клітковина, антиоксиданти та поліфеноли.
Не забувайте, що навіть фрукти і ягоди з низьким вмістом цукру можуть впливати на рівень глюкози, якщо їсти їх на голодний шлунок. Тож краще дотримуватися вищезгаданої рекомендації щодо поєднання їх з іншими корисними речовинами.
Відомі жарознижувальні та протизапальні властивості малини — пов’язано це з наявністю в ягодах саліцилатів — солей саліцилової кислоти.
У малині всього 4,5 грама цукру на 100 грамів і багато вітаміну С, що робить її чудовими ліками в сезон застуд. У малині рекордна кількість антиоксидантів — у ягоді містяться флавоноїди, а також феноли, антоціани, каротиноїди.
У полуниці поєднуються аскорбінова, фолієва кислота і залізо
Ця ягода — чудовий варіант із низьким вмістом цукру, полуниця може підвищувати рівень хорошого холестерину і знижувати кров’яний тиск, а всього одна чашка цільного фрукта забезпечує рекомендовану добову дозу вітаміну С.
Вітамінів і мінералів у ківі, або китайському аґрусі, більше, ніж у 27 інших у світі фруктах
Найбагатша ця ягода вітамінами С і Е, а також фолієвою кислотою. У 100 гр ківі міститься понад 20 мг магнію. Якщо з’їсти пару ківі перед сном, то якість сну у вас буде кращою — це підтверджено дослідженнями.
Фрукт із низьким глікемічним індексом, грейпфрут допомагає контролювати рівень інсуліну.
Згідно з дослідженнями, всього половинка грейпфрута, з’їдена перед основним прийомом їжі, допомагає більш ефективно худнути і покращувати толерантність до глюкози. А ще цей фрукт допомагає швидше впоратися із застудою.
Авокадо багатий корисними ненасиченими жирами, калієм і фолієвою кислотою, і містить лише 1 гр цукру на фрукт. Жири з цього фрукта допомагають підвищити рівень «хорошого» холестерину. Не варто перестаратися з цим фруктом, якщо ви на дієті, але їсти по фрукту щодня на сніданок цілком можна.
Кальцій і фосфор, які містяться в персиках, допомагають підтримувати опорно-руховий апарат у хорошому стані
Незважаючи на те, що стиглий персик дуже солодкий, середній фрукт містить близько 13 гр цукру, що не так багато. У персиках багато вітамінів С, В2 і А, а також заліза й антиоксидантів.
Диню найкраще їсти у свіжому вигляді
У дині міститься досить мало цукру і вуглеводів, оскільки вона на 90% складається з води. Завдяки цьому вона ідеальна для відновлення водного балансу після тренувань, отруєнь або в спекотні дні. У ній багато електролітів: калію, магнію, натрію і кальцію. Диня покращує травлення, сповільнюючи всмоктування цукру в кров, і допомагає годувати хороші бактерії кишківника і покращувати мікробіом.
У сливі всього 30 калорій і приблизно 7 гр цукру на один фрукт
Сливи можна додавати в салати і десерти, а також у м’ясні страви для додання їм солодкості, сушити і навіть їсти просто так. Зі слив варять компоти і роблять варення. Слива багата на триптофан і вітамін B6, які допомагають регулювати настрій і сон.
Апельсин покращує апетит і зміцнює імунітет
Відомий своїм високим вмістом вітаміну С, апельсин містить близько 70 калорій і менше 14 грамів цукру на фрукт. Апельсини допомагають організму засвоювати залізо, а також зміцнюють імунну систему.
У лаймі, як і в лимоні, мінімальна кількість цукру і багато вітаміну С.
Можна щодня додавати лайм і лимон до води та своїх страв, особливо якщо ви любите азіатську кухню. Наприклад, суп том ям неможливо уявити без скибочки ароматного лайма.
Груші — цінне джерело міді, яка важлива для імунітету, білкового та вуглеводного обміну, стимулює вироблення гормонів гіпофіза.
Груші містять як розчинну, так і нерозчинну клітковину, які потрібні для здоров’я травної системи. А ще це гарне джерело флавоноїдних антиоксидантів, які допомагають боротися із запаленням.
Огірок на 97% складається з води, що допомагає корисним речовинам з нього швидше засвоюватися.
Огірки містять магній, калій і вітамін К, які відіграють важливу роль у роботі серцево-судинної системи. А цинк, йод і кремній допомагають підтримувати імунну систему. Чому огірок потрапив до нашого списку? Річ у тім, що з точки зору ботаніки огірок — це ягода.
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…