Зміст
Їжа
robertss 31.08.2023 Article
Залишили молоко на ніч на столі, за кімнатної температури, а вранці що ж вийшло? Можливо, воно перетворилося на ніжний, щільний згусток із приємним кислим смаком — кисле молоко. Це ідеальний варіант, але так буває далеко не завжди. Найчастіше вранці ми відчуваємо розчарування, коли молоко згортається вже в чашці з ароматною кавою або неприємно пахне в каструльці з кашею. Давайте розберемося: чому так відбувається і що ж робити з коров’ячим молоком, яке прокисло.
Треба зазначити, що якщо у вас усе-таки вийшло кисле молоко — отже, молоко у вас було свіже і натуральне. А ось стерилізоване або ультрапастеризоване не прокисне, а скоріше згіркне. Будьте обережні: таке молоко небезпечне і може стати причиною отруєння.
Кип’ячене молоко саме по собі теж не стане кисляком, у нього потрібно для заквашування додавати молочнокислий продукт — для запуску процесу молочнокислого бродіння. Але якщо ви залишили кип’ячене молоко на 10-12 годин за кімнатної температури, воно зіпсується, стане гірким, і його вживання так само може спричинити отруєння.
І все ж таки це сталося: молоко прокисло. Молочнокислі бактерії за кімнатної температури почали активно розмножуватися, а молоко для них ідеальне середовище. На самому початку, щойно молоко отримали від корови, воно ідеально чисте, у ньому немає жодних бактерій. Але через досить невеликий термін у молоко потрапляють різні мікроорганізми з навколишнього середовища. Серед них і молочнокислі бактерії, які розщеплюючи молочний цукор — лактозу, сквашують молоко, роблять його кислим. Що чистіше молоко, то довше воно не прокисне. Це залежить від того, наскільки охайні господарі корови або заводський виробник молока. Не все прокисле молоко — зіпсоване, але й не все можна вживати в їжу. Наприклад, пастеризоване або ультрапастеризоване молоко може згіркнути, і тоді воно небезпечне для здоров‘я
У процесі «прокисання» лактоза перетворюється на молочну кислоту. Білок, який міститься в молоці, згортається, виходить згусток. Що довше стоїть кисле молоко, то більша в ньому концентрація молочної кислоти. Але чи так це страшно? Аж ніяк! Якраз молочна кислота і є консервантом для прокислого молока. У вас фактично утворився новий продукт, який досить широко можна використовувати в кулінарії.
Якщо молоко прокисло остаточно, утворився згусток, то, як у популярному жарті — «фарш неможливо провернути назад».
Якщо ви захотіли закип’ятити сире молоко, спробували й засумнівалися, чи не прокисає воно, у цьому разі може допомогти дрібка соди, — молоко не згорнеться.
Кисле молоко (кисле молоко) приготувати зовсім нескладно. Для цього нам знадобиться коров’яче молоко — сире, куплене у перевірених фермерів, або пастеризоване, придбане в магазині.
Молоко потрібно прогріти до температури 40-43 градуси і додати продукт, що вже містить молочнокислі бактерії — шматочок житнього хліба на заквасці, сметану, йогурт, кефір, кисле молоко, мацоні. На 1 літр молока достатньо додати 1 ст. ложку. Для приготування смачного домашнього кислого молока бажано брати сире коров’яче молоко, куплене в перевірених фермерів
Можна купити в аптеці спеціальну закваску і приготувати кисле молоко за інструкцією, що додається.
Після введення закваски молоко потрібно витримати в теплі: укутати ковдрою, поставити біля батареї. Можна налити в термос. Через 8-10 годин кисле молоко буде готове.
У кухонному гаджеті, який називається «сувид», кисле молоко можна приготувати набагато швидше — за 3 години за температури 43 градуси. І потім для стабілізації відправити його в холодильник на кілька годин.
Якщо молоко прокисло випадково і простояло від 12 годин до кількох днів, краще пустити його на різну випічку: млинці, млинці, оладки, пиріжки, хліб, коржі. І взагалі сміливо використовувати там, де в рецептурі, як інгредієнт, значиться кефір. Можу з упевненістю сказати, що багато страв будуть навіть смачнішими з використанням кислого молока. Попередньо все ж варто перевірити, чи не вкрилося воно цвіллю, чи не з’явився згірклий присмак. Прокисле молоко використовувати можна, і результат вас порадує. Середньоазіатський аналог кислого молока — сюзьма. Без нього не обходиться жодне застілля
Що довше стоїть прокисле молоко, то стає більш кислим. А отже, кисломолочних бактерій, які відіграють роль консерванту, стає більше. Тобто молоко саме себе консервує. Що робили з таким молоком раніше? Збирали в посуд, додавали частинами, у міру сквашування і потім «відкидали» — підвішували, щоб стекла сироватка. Таке молоко називалося «відкидним», і воно могло зберігатися набагато довше. Фактично, це молочні консерви. Їх брали з собою в похід — у полотняному мішечку. Козаку тільки й залишалося, що ложку такого кислого молока розвести водою — поживно і ситно, якщо ще додати окраєць хліба. До появи кефіру таке відкидне молоко продавали на ринках. Господині купували, розводили молоком, виходив корисний і смачний напій для дітей.
У Середній Азії є аналог відкидного кислого молока — сюзьма. Якщо в Росії вже практично втрачена культура споживання такого молочнокислого продукту, в Середній Азії жодне застілля не обходиться без миски сюзьми на столі. Але і на цьому життя прокислого молока не закінчується: сюзьму солять, висушують, скачують у кульки і готують ще один продукт — сир, який називається курт. І це теж молочнокислі консерви.
Кисле молоко — найкраща основа для холодних літніх супів
Млинці будуть ніжнішими та пишнішими, якщо в тісто додати кисле молоко
Сир із кислого молока, сирники з нього — найніжніший корисний сніданок
Сучасний ринок будівельних та декоративних матеріалів переповнений рішеннями, які поєднують у собі функціональність, довговічність і…
Владение цифровыми активами открывает множество финансовых возможностей, но рано или поздно перед каждым криптоэнтузиастом встает…
Многие слышали об этом, но почти никто не обсуждает открыто. Анальный оргазм — тема, вокруг…
Український ринок металобрухту опинився під серйозним тиском. Вивезення брухту за кордон, яке останнім часом активно…
Запуск и развитие бизнеса с товарами из Китая — это путь, полный как больших возможностей,…
Ванная давно перестала быть просто утилитарным местом — здесь хочется расслабиться и получить предсказуемый комфорт…