Зміст
Їжа
robertss 31.08.2023 Article
Залишили молоко на ніч на столі, за кімнатної температури, а вранці що ж вийшло? Можливо, воно перетворилося на ніжний, щільний згусток із приємним кислим смаком — кисле молоко. Це ідеальний варіант, але так буває далеко не завжди. Найчастіше вранці ми відчуваємо розчарування, коли молоко згортається вже в чашці з ароматною кавою або неприємно пахне в каструльці з кашею. Давайте розберемося: чому так відбувається і що ж робити з коров’ячим молоком, яке прокисло.
Треба зазначити, що якщо у вас усе-таки вийшло кисле молоко — отже, молоко у вас було свіже і натуральне. А ось стерилізоване або ультрапастеризоване не прокисне, а скоріше згіркне. Будьте обережні: таке молоко небезпечне і може стати причиною отруєння.
Кип’ячене молоко саме по собі теж не стане кисляком, у нього потрібно для заквашування додавати молочнокислий продукт — для запуску процесу молочнокислого бродіння. Але якщо ви залишили кип’ячене молоко на 10-12 годин за кімнатної температури, воно зіпсується, стане гірким, і його вживання так само може спричинити отруєння.
І все ж таки це сталося: молоко прокисло. Молочнокислі бактерії за кімнатної температури почали активно розмножуватися, а молоко для них ідеальне середовище. На самому початку, щойно молоко отримали від корови, воно ідеально чисте, у ньому немає жодних бактерій. Але через досить невеликий термін у молоко потрапляють різні мікроорганізми з навколишнього середовища. Серед них і молочнокислі бактерії, які розщеплюючи молочний цукор — лактозу, сквашують молоко, роблять його кислим. Що чистіше молоко, то довше воно не прокисне. Це залежить від того, наскільки охайні господарі корови або заводський виробник молока. Не все прокисле молоко — зіпсоване, але й не все можна вживати в їжу. Наприклад, пастеризоване або ультрапастеризоване молоко може згіркнути, і тоді воно небезпечне для здоров‘я
У процесі «прокисання» лактоза перетворюється на молочну кислоту. Білок, який міститься в молоці, згортається, виходить згусток. Що довше стоїть кисле молоко, то більша в ньому концентрація молочної кислоти. Але чи так це страшно? Аж ніяк! Якраз молочна кислота і є консервантом для прокислого молока. У вас фактично утворився новий продукт, який досить широко можна використовувати в кулінарії.
Якщо молоко прокисло остаточно, утворився згусток, то, як у популярному жарті — «фарш неможливо провернути назад».
Якщо ви захотіли закип’ятити сире молоко, спробували й засумнівалися, чи не прокисає воно, у цьому разі може допомогти дрібка соди, — молоко не згорнеться.
Кисле молоко (кисле молоко) приготувати зовсім нескладно. Для цього нам знадобиться коров’яче молоко — сире, куплене у перевірених фермерів, або пастеризоване, придбане в магазині.
Молоко потрібно прогріти до температури 40-43 градуси і додати продукт, що вже містить молочнокислі бактерії — шматочок житнього хліба на заквасці, сметану, йогурт, кефір, кисле молоко, мацоні. На 1 літр молока достатньо додати 1 ст. ложку. Для приготування смачного домашнього кислого молока бажано брати сире коров’яче молоко, куплене в перевірених фермерів
Можна купити в аптеці спеціальну закваску і приготувати кисле молоко за інструкцією, що додається.
Після введення закваски молоко потрібно витримати в теплі: укутати ковдрою, поставити біля батареї. Можна налити в термос. Через 8-10 годин кисле молоко буде готове.
У кухонному гаджеті, який називається «сувид», кисле молоко можна приготувати набагато швидше — за 3 години за температури 43 градуси. І потім для стабілізації відправити його в холодильник на кілька годин.
Якщо молоко прокисло випадково і простояло від 12 годин до кількох днів, краще пустити його на різну випічку: млинці, млинці, оладки, пиріжки, хліб, коржі. І взагалі сміливо використовувати там, де в рецептурі, як інгредієнт, значиться кефір. Можу з упевненістю сказати, що багато страв будуть навіть смачнішими з використанням кислого молока. Попередньо все ж варто перевірити, чи не вкрилося воно цвіллю, чи не з’явився згірклий присмак. Прокисле молоко використовувати можна, і результат вас порадує. Середньоазіатський аналог кислого молока — сюзьма. Без нього не обходиться жодне застілля
Що довше стоїть прокисле молоко, то стає більш кислим. А отже, кисломолочних бактерій, які відіграють роль консерванту, стає більше. Тобто молоко саме себе консервує. Що робили з таким молоком раніше? Збирали в посуд, додавали частинами, у міру сквашування і потім «відкидали» — підвішували, щоб стекла сироватка. Таке молоко називалося «відкидним», і воно могло зберігатися набагато довше. Фактично, це молочні консерви. Їх брали з собою в похід — у полотняному мішечку. Козаку тільки й залишалося, що ложку такого кислого молока розвести водою — поживно і ситно, якщо ще додати окраєць хліба. До появи кефіру таке відкидне молоко продавали на ринках. Господині купували, розводили молоком, виходив корисний і смачний напій для дітей.
У Середній Азії є аналог відкидного кислого молока — сюзьма. Якщо в Росії вже практично втрачена культура споживання такого молочнокислого продукту, в Середній Азії жодне застілля не обходиться без миски сюзьми на столі. Але і на цьому життя прокислого молока не закінчується: сюзьму солять, висушують, скачують у кульки і готують ще один продукт — сир, який називається курт. І це теж молочнокислі консерви.
Кисле молоко — найкраща основа для холодних літніх супів
Млинці будуть ніжнішими та пишнішими, якщо в тісто додати кисле молоко
Сир із кислого молока, сирники з нього — найніжніший корисний сніданок
Успішна діяльність у сфері агробізнесу залежить не лише від якості сільськогосподарських машин, а й від…
Підсумок для скидання магазину — це корисний аксесуар для стрільців, який використовується для тимчасового зберігання…
Быстрая зарядка дает возможность батарею электромобиля меньше чем за час. Многие автовладельцы пользуются только таким…
Шумоізоляція автоскла – важливий аспект комфорту водія та пасажирів. Сторонні шуми від інших машин, вітру…
Димохід — одна з ключових складових системи опалення в будинку чи квартирі. Він відповідає за…
Пленка для бассейнов играет важнейшую роль в обеспечении водонепроницаемости и эстетики чаши бассейна. Это покрытие не…