Categories: Різне

Як зберігати продукти, щоб вони не псувалися

Вам може здатися, що така уважність до зберігання продуктів – якийсь прикол.

Чому не можна просто покласти все в холодильник або розкидати по полицях? Проблема в тому, що тоді частина продуктів зіпсується, в відкриту крупу налетять мошки або бруд, щось стане несмачним, інше – небезпечним для здоров’я, третє відправиться в сміття. Це страшенно дратує не тільки через викинуті гроші. Починаєш сам собі здаватися варваром, який розкидається їжею.


У той же час купувати потроху не завжди зручно. Ми придумали неоригінальну, але працюючу схему.

Фрукти

Коротко: фрукти і ягоди потрібно відразу перебрати, але не мити. Упакувати в паперові пакети або обернути папером. Покласти все стигле в холодильник, а недозріле, тропічні фрукти і яблука залишити при кімнатній температурі.


Фрукти можна покласти в нижній ящик холодильника або на дверку. Відразу після покупки потрібно їх перебрати і викинути підгнилі. Це особливо важливо для абрикосів, черешні, полуниці та інших ягід. Цвіль росте швидше, ніж ціни на бензин, тому, якщо залишається хоча б одна цвіла ягідка, весь пакет моментально приходить в непридатність.



У холодильник йдуть всі ягоди, стиглі фрукти, персики, абрикоси, виноград, апельсини, лимони, ананас, мандарини, стиглі ківі.


Щоб збільшити термін зберігання апельсинів потрібно їх потримали в холодильнику, дістати на годину і знову прибрали в холод. Напевно ви і самі помічали, що банани в холодильнику чорніють швидше, – це все через розпад вуглеводів у фрукті при низькій температурі.

Соковиті манго потрібно теж не переохолоджувати. При кімнатній температурі зберігаються яблука, банани, кавуни, дині, ківі і все недостиглі фрукти.


Хвилинка цікавої хімії: фрукти випускають етилен – безбарвний газ, що змушує дозрівати все навколо. Особливо в цьому плані підступні яблука, груші, банани. Через це фрукти швидше псуються в контакті один з одним. Так що їх краще розкладати по паперовим пакетах. Целофан в цьому випадку не підходить – в ньому не циркулює повітря. Якщо фрукти перестигають, а з’їсти їх ми не встигаємо, їх потрібно порізати на шматочки і заморозити.

Овочі

Коротко: овочі тримайте в холодильнику подалі від фруктів, краще в паперових пакетах окремо один від одного. Картоплю, цибулю, часник – в сухому прохолодному місці. Зелень можна підрізати і поставити в склянку з водою.




Через етилен овочі краще зберігати окремо від фруктів. Підлі банани можуть зробити ваші свіжі огірочки м’якими, а помідорчики – підгнилими. До речі, томати та перці теж виділяють етилен.


Зазвичай нижній ящик вже зайнятий фруктами, тому спаржу і кабачки можна покласти на полки. У холоді також краще зберігаються баклажани, морква, капуста, редис, квасоля, буряк, гриби, листя салату, свіже авокадо.

У холодильник краще не класти:

  • картоплю – вона швидше проростає і зеленіє;
  • часник і цибулю – підгнивають і проростають;
  • помідори – втрачають смак.

Це все краще зберігати в сухому прохолодному місці, де циркулює повітря. Якщо ви теж так робите, просто дістаньте їх за пару годин до їжі. Томатний смак відновиться.


Окремий момент – зелень. Ви ж, напевно, дуже злилися, коли використовували гілочку базиліка для страви, а весь пучок сумно засихав, тому можна завести собі такий садочок пряних трав. Зрізати собі потрібну кількість, а решта нехай і далі росте.

М’ясо і риба

Коротко: перед приготуванням тримати тільки в холодильнику. При +7 ° C- не більше одного дня, при +3 ° C – близько двох днів. Якщо потрібно зберігати довше – заморозити. Стежити за терміном придатності копченостей.




Свіже м’ясо набагато вибагливіше. Бактерії швидше розмножуються при контакті з повітрям, тому м’ясо і фарш краще покласти в герметичний контейнер з кришкою. Але і там продукти не можуть перебувати довго. Ось приблизні терміни зберігання в холодильнику з температурою +7 ° C:

  • курка або кролик – 12 годин;
  • яловичина і свинина – до 24 годин;
  • фарш – до 24 годин.

Якщо в камері менше +3 ° C – додавайте ще добу.


Всі ми любимо свіжу рибу і морепродукти і намагаємося купувати її прямо перед приготуванням, так як навіть в холодильнику вони зберігають свіжість приблизно добу. Оброблену рибу можна покласти в скляний контейнер з кришкою або форму, яку обертають плівкою.


Якщо швидко приготувати свіжі м’ясо і рибу не виходить, краще їх заморозити.

Крупи і паста

Коротко: крупи, пасту і борошно потрібно зберігати герметично – в закритій банці або оригінальній упаковці, закритою на прищіпку. Якщо викидаєте упаковку, клейте на нову тару стікер з терміном придатності.


Здавалося б, що рис або спагетті – продукти без терміну придатності. Але це не так. «Вжити до» завжди значиться на упаковці, тому краще тримати їх в оригінальній пачці.




Є проблеми гірше – мошки. Ви знали, що їх може бути не видно в самій крупі, але вони спливають на поверхню при варінні? Найкраще місце для зберігання круп – шафка з дверцями, де сухо і прохолодно. Таких же умов зберігання вимагає борошно.

Молочні продукти і яйця

Коротко: зберігати в холодильнику відповідно до терміну придатності на упаковці. Якщо купили на вагу, з’їжте яйця за 28 днів, а сир – за два дні. Рослинна молоко теж потрібно ставити в холодильник після відкриття упаковки.




Ці продукти відразу відправляються в холодильник. На них завжди вказується термін придатності, але якщо сирок полежав на стінці, він зіпсується за кілька годин. Сир, який ви купили на ринку з рук, буде зберігатися не більш двох діб. Відкрите пастеризоване молоко зберігається 48 годин, стерилізоване – 96. На пачці зазвичай написано, який варіант перед вами.


Рослинна молоко теж підступне. Зазвичай це кілька місяців – відноситься тільки до продукту в закритій упаковці. Якщо залишити розпочате соєве молоко на кухні влітку, воно зіпсується за один день.


Свіжі сирі курячі яйця зберігаються в холодильнику 28 днів, перепелині – до двох місяців. На продукції з магазину буде зазначено термін придатності. Цікаво, що яйця радять тримати тупим кінцем вгору. У цій частині знаходиться повітряний міхур, який розширюється в міру зберігання.

Коли міхур зверху, внутрішня структура не порушується. Варені яйця теж потрібно зберігати в холодильнику і з’їдати протягом двох днів.

Готові продукти

Коротко: їжа може провести поза холодильником не більше чотирьох годин. Складайте залишки в герметичний контейнер, з’їдайте впродовж трьох днів. Розігрівайте при температурі 75 ° C і вище.


У контейнері в холодильнику готова їжа може провести 3-4 дні. Розігрівати одне і те ж блюдо можна кілька разів, але температура повинна перевищувати 75 ° C. Інакше ви просто будете допомагати бактеріям розмножуватися.


На розрізані фрукти і овочі можна капати сік лимона – так вони не чорніють.

Чай, кава, спеції

Коротко: зберігати в герметичній банці із закритою кришкою в сухому місці, щоб обмежити випаровування і пересихання.




Щоб ці ароматні сипучі продукти не видихнулися й не стали домом для комах, їх можна пересипати в баночки і підписати. Така тара дуже зручна, коли користуєшся продуктами часто.

  • Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.

    View all posts

admin

Recent Posts

Преимущества выбора капельной ленты для полива огорода или теплицы

Капельная лента для полива является главным компонентом системы, при использовании которой вода поступает к растениям дозировано под…

1 день ago

Медичні витратні матеріали від інтернет-магазину Medishop

Інтернет-магазин Medishop спеціалізується на продажу медичних витратних матеріалів https://medi-shop.com.ua/medichni-vitratni-tovari для професійного та домашнього використання. У нашому асортименті…

2 дні ago

Чому сьогодні настільки популярною є дверна ручка-скоба

Сучасний дизайн інтер’єру знаходиться на перетині функціональності й естетики. Один із тих елементів, який, здається,…

2 дні ago

Ідеї та натхнення: магазин рукоділля для творчих проектів

Рукоділля – це не тільки захоплююче хобі, а й можливість показати свою креативність, створюючи щось…

3 дні ago

Як обрати та купити якісний піддон для душу

Вибір піддону для душу здається простою задачею, однак, зважаючи на різноманіття матеріалів, форм і функціональних…

4 дні ago

Види натуральних шпалер – екологічні рішення для вашого інтер’єру

Натуральні шпалери стають дедалі популярнішими завдяки своїй екологічності, унікальному зовнішньому вигляду та можливості створити здоровий…

4 дні ago