Зміст
Це один з найбільш відповідальних моментів! Якщо хочете отримати по-справжньому чудове блюдо, ретельно оцініть наступні чинники.
Знаменитий шеф-кухар Хестон Блюменталь (Heston Blumenthal) запевняє, що найсмачніша картопля по-селянськи виходить з сухих, найбільш крохмалистих сортів – тих, що легко розварюються. Як правило, такі коренеплоди мають світло-коричневу шкірку і майже білу м’якоть. Крохмалистість дозволить досягти найбільш вражаючого контрасту між хрусткою скоринкою і буквально тановшою в роті серединкою готового блюда.
А ось чітко жовтувату, вологу, щільну, немов воскову картоплю варто відкласти для якихось інших рецептів.
Невеликі круглі картоплини – не ваш варіант. Їх складно нарізати таким чином, щоб вийшло якомога більше плоских граней. Але ж обсмажені хрусткі грані в картоплі по-селянськи – ключовий, чи не самий чудовий момент!
Краще вибирати витягнуту картоплю розміром приблизно з середнє авокадо. Його легко нарізати на вісім частин, кожна з яких матиме три великі плоскі грані.
Тут існують різні підходи. Але їх об’єднує одна мета: зберегти шкірку і впізнавану, важливу для картоплі по-селянськи трикутну форму, зробити якомога більше плоских граней.
Все той же метр кулінарії Хестон Блюменталь, наприклад, пропонує різати картоплю хрест-навхрест. Спочатку – уздовж на дві половинки. Потім, розгорнувши картопля на 90 градусів, ще раз уздовж – у вас вийде чотири однакові витягнуті «часточки». І потім одним рухом – поперек.
Це дійсно простий і швидкий, проте не оптимальний варіант. Студенти Ессекського університету провели нескладний геометричний аналіз картоплин і з’ясували, як нарізати коренеплід, щоб отримати максимальну площу хрусткої скоринки.
Перший крок в їх концепції повторює практику Блюменталь: картоплина ріжеться уздовж навпіл. Але потім потрібно розгорнути картоплю на 90 градусів і розрізати віялом.
Експерементатори не полінувалися приготувати пару сотень порцій картоплі по-селянськи в традиційній і новій нарізці. А потім відправили отримані страви на дегустацію товаришам по кампусу і в кілька найближчих ресторанів. Абсолютно безкоштовно, попросивши лише, щоб поціновувачі порівняли і оцінили по-різному нарізані порції картоплі.
Результат: дегустаторам більше сподобалася картопля в нарізці edge cut. Так що користуйтеся напрацюваннями і не дякуйте!
Незважаючи на те, що спочатку краще вибирати крохмалисті сорти як більш ніжні, частину крохмалю все-таки потрібно видалити. По-перше, це дозволить картоплі краще тримати форму при термообробці. А по-друге, крохмаль – зайва глюкоза, яка далеко не кожному потрібна. Звичайно, в першу чергу, мова про тих, хто стежить за фігурою або страждає від діабету.
Хороший спосіб позбавитися від надлишків крохмалю – покласти почищену і нарізану картоплю в каструлю і поставити на 5 хвилин під проточну холодну воду.
Доведіть воду до кипіння і викладіть в неї підготовлені картопляні дольки так, щоб рідина покривала їх хоча б на 1 см. Солити воду можна, але не обов’язково. Якщо ви шанувальник витончених смаків, додайте невеликий пучок чебрецю і трохи лимонної цедри.
Варіть до готовності. Досить, щоб картопля стала м’якою і легко протикалася, наприклад, ножем або зубочисткою. На це піде 7-10 хвилин.
Не дайте овочам розваритися! Вам потрібні цілі часточки.
Вивалити варену картоплю в друшляк. Якщо боїтеся, що картопля розвалиться, використовуйте шумовку. З її допомогою акуратно перекладіть часточки в друшляк або на підготовлений рушник. Будьте обережні, постарайтеся не обпектися.
Дочекайтеся, поки вода повністю стече, а часточки охолонуть.
Якщо ви все робите правильно, при охолодженні плоскі грані картоплі підуть дрібними неглибокими тріщинами. На наступному етапі ці тріщинки допоможуть картоплі увібрати жир і покритися дійсно хрусткою скоринкою.
Якщо їх немає, акуратно попрацюйте виделкою: виконайте на плоских гранях кожної часточки неглибокі отвори.
Хтось вважає за краще рідке арахісове, комусь по душі оливкова, хтось не мудрує і обходиться звичайною соняшниковою. Якихось єдиних рекомендацій щодо вибору немає.
Процес обсмажування може варіюватися в залежності від того, де саме ви збираєтеся готувати картоплю.
Сковорода повинна бути досить глибокою і широкою, щоб порція картоплі помістилася на ній в один шар. На маслі можна трохи заощадити: досить 0,5-0,7 см.
Доведіть масло на сильному вогні до кипіння, викладіть картопляні часточки по всій поверхні і залиште смажитися хвилин на 5. Не перевертайте, щоб не розламати скибочки до того, як вони схопляться скоринкою! І стежте, щоб картопля не підгоріла.
Через зазначений час переверніть картоплю так, щоб вона торкалася дна ще не обсмаженими гранями.
Смажте на сильному вогні, час-від-часу перевертаючи, щоб схопилося рівномірного золотистого кольору з усіх боків. Намагайтеся не пережарити, інакше картопля матиме характерний горілий присмак.
Вам буде потрібно глибока і широка форма, щоб всі часточки помістилися на ній в один шар. Масла варто налити побільше, щоб не пересушити картоплю.Розігрійте духовку до 180 ° С, поставте в неї форму з маслом і почекайте 15 хвилин. Коли масло розігріється, викладіть в нього картопляні скибочки, акуратно перемішайте і поверніть форму в духовку. Залиште на 60-75 хвилин, перевертаючи кожні 20 хвилин і домагаючись рівномірного обжарювання з усіх боків.
Відразу попередимо, що тієї самої, хрусткої скоринки у вас не вийде, оскільки температура в мультиварці невелика і картопля швидше звариться, а не обжарится. Однак корочка – нехай і не ідеальна – все-таки буде, а блюдо все одно вийде смачним.
Залийте в чашу мультиварки масло так, щоб воно піднімалося над дном приблизно на 1 см. Виберіть режим «Мультиповар» або «Випічка» з температурою не нижче 125-130 ° С і доведіть масло до кипіння. Акуратно викладіть в чашу картоплю і, не знижуючи температури і не перевертаючи часточки, залиште на 20 хвилин. По можливості не закривайте кришку, щоб картопля позбавлялася від зайвої вологи.
Потім переверніть скибочки і знову залиште на 20 хвилин. Залежно від бажаного ступеня прожарювання і готовності можна перевернути ще раз і залишити смажитися на 10-15 хвилин.
Роздавіть кілька зубчиків часнику, змішайте з дрібно порубаним розмарином і додайте до картоплі за 3-5 хвилин до готовності. Також можна додати кілька цілих часникових зубців і нарізану кільцями цибулю. Не забувайте перемішувати!
Якщо ви не солили воду при варінні, перед подачею посипте картоплю крупною сіллю за смаком. Кожну порцію прикрасьте гілочкою розмарину.
Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.
View all posts
Успішна діяльність у сфері агробізнесу залежить не лише від якості сільськогосподарських машин, а й від…
Підсумок для скидання магазину — це корисний аксесуар для стрільців, який використовується для тимчасового зберігання…
Быстрая зарядка дает возможность батарею электромобиля меньше чем за час. Многие автовладельцы пользуются только таким…
Шумоізоляція автоскла – важливий аспект комфорту водія та пасажирів. Сторонні шуми від інших машин, вітру…
Димохід — одна з ключових складових системи опалення в будинку чи квартирі. Він відповідає за…
Пленка для бассейнов играет важнейшую роль в обеспечении водонепроницаемости и эстетики чаши бассейна. Это покрытие не…