Зміст
Різдвяний святвечір, або Святий вечір, щорічно відзначають 6 січня.
На Святий вечір українці традиційно готують кутю. Це різдвяне блюдо варять з пшеничних зерен, рідше з рису. До різдвяної куті прийнято подавати пісне молоко з маку, волоських або лісових горіхів. Також кутю зазвичай заправляють рідким медом або узваром.
У блюдо можна додавати сухофрукти, фрукти і ягоди, розпарений мак, горіхи, а в деяких випадках і мармелад, льодяники (але це швидше виняток з правил), а також всілякі спеції і прянощі за смаком.
Спосіб приготування:
Пшеницю, підготовлену для куті, промити і замочити у воді на 4 години. Розмоклу крупу залити водою і варити на слабкому вогні до готовності.
Пшениця повинна стати м’якою, але не розваритися повністю. Якщо необхідно, в процесі варіння підлити воду.
Мак подрібнити в кавомолці.
Горіхи порізати. Світлі родзинки без кісточок залити на 30 хвилин теплою водою.
Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед за смаком і все перемішати.
Подавати кутю холодною.
Спосіб приготування:
Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип’ятити.
Відкинути пшеницю на друшляк, промити холодною водою.
Викласти в чавунець, залити водою (на два пальці вище рівня пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
Накрити щільно кришкою і поставити в духовку, розігріту до 160°С. Через 30 хвилин вимкнути вогонь і залишити в теплій духовці ще на 1,5-2 години, поки вся вода не вбереться.
Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти в ступці (або розтерти в блендері), поки не з’явиться “молочко”. Важливо добре розтерти мак, щоб він став м’яким. Всипати цукор і перетерти ще раз.
Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи.
Спосіб приготування:
Рис відварити до готовності і остудити.
Мак промити, залити окропом і дати охолонути. Потім воду злити, мак перетерти в ступці, ретельно розтираючи товкачем, поки не з’явитися біле молочко. Можна припустити мак через м’ясорубку або перемолоти в блендері, але в ступці консистенція вийде більш підходяща.
Ізюм промити і залити на кілька годин гарячою водою. Воду злити, родзинки просушити.
Горіхи почистити, трохи обсмажити на сухій сковороді і покришити, але не дрібно – можна порізати ножем.
Рис викласти в чашку, туди ж додати розтертий мак, родзинки і горіхи. Все перемішати. В кінці можна додати мед або узвар.
Спосіб приготування:
Пшеницю перебрати і добре промити. Залити холодною водою і залишити на ніч. Вранці акуратно злити рідину.
Влити чисту воду (її має бути в два рази більше, ніж пшениці). Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати, поки пшениця не вбере всю воду. Це займе 2-3 години. Якщо вода википить раніше, додати трохи більше рідини. Найкраще варити кутю в глиняній каструлі.
Мак залити на ніч окропом. Вранці процідити через марлю. Потім протерти за допомогою блендера або ступки (так збережеться макове молочко). Підготовлений мак потрібно зберігати в холодильнику, так як він має властивість швидко скисати.
До готової пшениці додати тертий мак, мед (бажано використовувати суміш гречаного і квіткового), колоті горіхи, курагу, інжир і журавлину. Можна додати вишневе варення за смаком.
В кінці відрегулювати густоту куті, додавши кип’ячену воду або узвар.
Спосіб приготування:
Пшеницю промити і замочити у воді на 2-3 години.
Відварити пшеницю на середньому вогні 2.5-3 години. Вона повинна стати м’якою, але не розваритися.
Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, а мак розтерти до появи “макового молочка”.
До пшениці додати мед за смаком, перемішати.
Родзинки і курагу залити теплою водою, дати трохи постояти.
Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді. Трохи остудити і порубати.
До пшениці додати мак, горіхи, родзинки і нарізану курагу, перемішати.
Пшеницю перебрати, викинути зіпсовані зерна і сміття. Вимити як слід, залити чистою холодною водою, дати набрякнути протягом доби або залишити мінімум на 2-3 години.
У каструлі (бажано чавунної) нагріти до кипіння воду, всипати пшеницю (воду попередньо злити, зерна відкинути на друшляк). Співвідношення крупи і води: на одну частину за обсягом сухої крупи три частини води.
Закип’ятити, зменшити вогонь, варити без солі до готовності. Готова пшениця – м’яка, але форму не втрачає.
Практично готову пшеницю трохи посолити, зайву рідину злити (але не виливати – вона може ще стати в нагоді), кашу охолодити і використовувати для приготування різдвяної куті.
Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.
View all posts
Як відомо, перебої з електрикою можуть застати нас зненацька у найбільш непідходящий момент. І наявність бензинового…
Покупка футболок оптом на сайте Эврика может быть настоящим спасением как для бизнеса, так и…
В современных условиях сельского хозяйства, где точность и эффективность становятся важнейшими факторами, каждый элемент технологического…
Вода — це основа всього живого, і її правильне зберігання має неабияке значення для безпеки…
Напорные раструбные трубы из ПВХ (поливинилхлорид) представляют собой важный компонент в различных сферах строительства и…
У сучасному світі кожен елемент бренду має велике значення для успіху компанії. Дрібниці, такі як…