Зміст
Обліпиха цінується за свої корисні властивості. Вона має приємний смак, надзвичайно багата на корисні мікроелементи, допомагає підняти імунітет і відновити захисні властивості організму. Цінну ягоду можна їсти просто так, наприклад, з цукром, а можна заварювати з нею корисний чай, тим більше, що вона відмінно поєднується з іншими компонентами (м’ятою, імбиром, журавлиною, шипшиною), що дозволяє готувати безліч варіантів напоїв з різними смаками.
Те, що обліпиха і чайний напій з неї мають величезну користь і благотворно впливає на організм, було відомо ще в Стародавньому Китаї. Нерідко відвар вживали спортсмени, що підвищувало їхню витривалість і допомагало відновлюватися після важких фізичних навантажень. Для приготування чаю чи відвару годяться всі частини рослини: кора, листя, гілки. Однак найбільшу цінність представляють все ж таки плоди (самі ягоди) обліпихи, оскільки саме вони надзвичайно багаті на корисні речовини.
У складі листя та ягід обліпихи були виявлені:
Міститься у 100 г ягід | % від денної норми | |
Вітамін С (аскорбінова кислота) | 200 мг | 222,25 |
Вітамін А (ретинол) | 250 мкг | 28 |
Вітамін Е (токоферол) | 5 мг | 33 |
Вітамін Н (біотин) | 3,3 мкг | 6,5 |
Магній (Mg) | 30 мг | 7,4 |
Калій (K) | 193 мг | 7,6 |
Залізо (Fe) | 1,4 мг | 7,9 |
Кремній (Si) | 3,3 мг | 10,5 |
Мідь (Cu) | 240 мкг | 23,5 |
Крім того, що вчені виявили в обліпихі дуже високу концентрацію вітамінів і мікроелементів, зазначених у таблиці, вони також встановили, що її плоди містять у достатній кількості:
Є у складі ягід та листя обліпихи:
Завдяки вдалому поєднанню всіх вхідних до складу хімічних сполук обліпихове листя і ягоди мають унікальні властивості, які також зберігаються і при приготуванні чайного напою з них.
Чай з обліпихою, користь якого для організму величезна, застосовують при захворюваннях та станах:
Чай з обліпихою, користь якого велика при низці патологій і захворювань, можна заварювати з різних частин рослини. Найчастіше для цього використовують або листя, або самі ягоди. Незважаючи на те, що всі найцінніші нутрієнти сконцентровані саме в жовтих ягодах, листя та кора обліпихи також корисні.
Вони містять унікальний природний аналог серотоніну – алкалоїд гіпофаїн, який допомагає справлятися з депресивними станами, страхами і неврозами. Дана речовина позитивно впливає на діяльність мозку, сприяючи поліпшенню пам’яті, і допомагає позбавитися труднощів пов’язаних із розсіяністю, загальмованістю та зниженою концентрацією уваги.
Ще листя і деревина обліпихи багаті на таку унікальну речовину як гіпорамін, яка є комплексом поліфенолів, що мають виражений противірусний ефект. На основі витяжки (екстракту) листа обліпихи випускають протизастудні фармакологічні препарати, які дозволяється вживати навіть у період вагітності та годування груддю.
Максимальну ж користь організму приносять ягоди обліпихи, з яких готують різні чаї, настоянки та відвари. Такі напої мають всебічний вплив на організм, володіючи тонізуючим, протизастудним, жироспалюючим та імуномодулюючим ефектом.
Регулярне вживання чаю з ягід обліпихи допомагає:
Чай з обліпихою може принести організму не тільки користь, а й шкоду, тому важливо знати, в яких випадках напій з цією ягодою можна пити з обережністю, а в яких краще взагалі повністю утриматися від його вживання. Повністю заборонено їсти ягоди обліпихи та пити різні чаї та відвари як з ягід, так і з інших частин рослини при індивідуальній непереносимості.
Обліпиху, поряд з яскраво забарвленими фруктами та овочами червоного, жовтого та помаранчевого кольорів, відносять до високоалергенних продуктів, тому пробуючи продукт вперше (особливо в дитячому віці), а також за наявності алергії на іншу їжу, не слід з’їдати за один раз відразу багато ягід або пити у великих кількостях обліпиховий чай. І тут краще пробувати усе це потроху, спостерігаючи за реакцією організму.
Не рекомендується вживати чай обліпихи при захворюваннях і станах:
Період цвітіння обліпихи посідає кінець літа початок осені, а повністю ягоди визрівають вже до кінця жовтня. Саме в цей час ягода максимально наливається, стає пружною і набуває характерного помаранчевого кольору. Збирати дозрілі ягідні плоди з кущів досить складно, тому що вони мають досить дрібні розміри, тому зазвичай їх намагаються захоплювати долонею цілою жменею, після чого акуратно зміщують долоню від верху до низу.
Існує і інший більш простий спосіб збирання обліпихи, коли ягодам дають примерзнуть настанням перших холодів на кущі з і потім їх у такому підмороженому вигляді обтрушують на підготовлений на землі матеріал (тканина, агроволокно). Завдяки подібному природному заморожуванню ягоди легко відокремлюються від плодоніжки, що суттєво полегшує роботу. Після збору сировину поміщають у морозильну камеру, де може зберігатися близько півроку.
Заготівля пагонів та листя обліпихи повинна на відміну від ягід проводитися раніше – з початку березня до середини травня, коли в кущі активно йде процес руху соку. У цей час концентрація корисних нутрієнтів у сировині буде максимальною. Зібрані гілки та листя просушують у затемненому місці та зберігають до наступного сезону у скляних баночках або полотняних мішечках з натуральних тканин.
Чай з обліпихою, користь якого величезна, можна заварювати різними способами. Технологія приготування напою в різних рецептах не особливо відрізняється, змінюються лише додаткові компоненти, які посилюють, додатково розкривають смак і корисні властивості обліпихи.
Згідно з класичною рецептурою чай обліпихи готують, використовуючи ферментований чорний чайний лист (можна брати також і зелений).
Для приготування знадобиться:
Можна брати ягоди у будь-якому вигляді – свіжому, замороженому, сушеному.
Готують чай так:
Для приготування чайного напою можна брати не тільки ягоди обліпихи, але й заздалегідь заготовлений лист, який має бути сухим. В цьому випадку для заварювання чаю на 1 склянку води (250 мл) беруть 1-1,5 ст. сухої подрібненої сировини. Розсип висушеного листя обліпихи заливають окропом, як і звичайний чорний або зелений чай. Потім напою дають настоятися 10-15 хв. Для покращення смаку при заварюванні в чай можна додавати імбирний корінь, м’яту або мелісу, лимон, журавлину, малину.
Кору, як і листя, заготовляють заздалегідь у період руху соку з березня по травень. Слід зазначити, що кору обліпихи для приготування чаю використовують значно рідше, ніж ягоди чи листя, хоча вона, як і листок, є унікальним джерелом серотоніну, який допомагає боротися з депресією та покращує мозковий кровообіг. Правда для заварювання чаю з-за гіркоти лише одну деревину не використовують, а додають у напій і ягоди, і лист.
Для приготування 0,5л чаю беруть 3-4 ч. л. суміші:
Всі компоненти перемішують, при необхідності подрібнюють і відправляють у термос, куди заливають гарячу, але не киплячу воду і дають настоятися 1,5-2 години.
Імбир популярна азіатська пряність, з якої часто готують напій, що зігріває, а також використовують як добавку при заварюванні чорного або зеленого чаю. Завдяки імбиру напої набувають яскравого насиченого смаку та приємної гостроти. Імбир має цілу низку корисних властивостей, його п’ють при застудах, але особливо він цінується за свою здатність вражати ракові клітини. У поєднанні з обліпихою імбир допоможе підняти імунітет, швидко усунути симптоми застуди та повернути організму бадьорість та сили. Заварити такий чай дуже просто.
Для його приготування краще брати:
Спочатку слід заварити основний чай за звичною технологією і відразу ж додати до нього 2-3 ст.л. тертого кореня імбиру. Імбир можна і не очищати від шкірки, достатньо буде ретельно промити його під проточною водою. Обліпі слід дати настоятися окремо, затока 2-3 ст.л. ягід теплою водою і залишивши на 10-12 хв., покривши рушником. Після того, як обліпиховий відвар настоїться, його відціджують і з’єднують з основним чаєм з імбиром, п’ють у теплому вигляді.
Чай з обліпихою та лимоном буде надзвичайно корисний при застудних захворюваннях, а також після перенесеного грипу та ГРВІ. Такий напій містить дуже високу концентрацію вітаміну С, так як і в лимоні, і обліпиха є багато цієї речовини. Для приготування такого чаю цілий лимон добре промивають під водою і розрізають на 2 половини, після чого видавлюють з них сік.
Морс обліпихи готують за інструкцією:
Ягоди обліпихи відмінно поєднуються з грушею, чай із такою фруктово-ягідною добавкою має дуже незвичайний та приємний смак.
Для приготування напою беруть:
Готують грушево-обліпиховий чай так:
Вузьколистий кипрей або іван-чай відмінно поєднується з обліпихою. Зазвичай з ним заварюють лист обліпихи, а не ягоди, але і з ними чайний напій виходить дуже смачним. Для його приготування беруть у рівних частинах обидва компоненти.
Процес заварювання:
Журавлина, як і обліпиха, містить багато вітаміну С і тому чай з цих двох компонентів добре підійде для використання в період сезонних застуд і грипу.
Для приготування беруть:
Пропорційне співвідношення ягід може бути й іншим, так як журавлина все ж таки досить кисла ягода і якщо її смак здається занадто нудотним, то можна брати її і менше.
Готують чай так:
Шипшина також як лимон і журавлина дуже багатий на вітамін С. При заварюванні плодів дикої троянди виходить чудовий насичений напій, так що використовувати додаткову заварку чорного або зеленого чаю немає необхідності.
Для приготування відвару:
Як і в попередніх випадках для надання напою солодощі можна його вживати вприкуску з натуральним медом.
М’ята очищає судини, активізує роботу мозку і чудово освіжає та бадьорить. Також ця рослина містить багато вітаміну С і тому в поєднанні з обліпихою має на організм тонізуючу, імуномодулюючу та протизастудну дію.
Для приготування чаю з м’яти та обліпихи беруть:
Технологія приготування напою така:
Чай з обліпихою набуде зовсім нового і дуже незвичайного смаку, якщо в нього додати малину. Однак у цьому випадку слід пам’ятати, що малина не дуже добре поєднується з чорним чаєм, тому що при такій комбінації малина втрачає свої смаки, тому в якості бази краще брати зелений або фруктовий чай.
Щоб приготувати такий чай, свіжі ягоди обліпихи і малини розтирають у пюре і додають прямо в чашку, перед тим як залити в неї заварений заздалегідь чай. Такий напій має противірусну та тонізуючу дію, тому може застосовуватися при ГРВІ, грипі та у відновлювальний період після подібних перенесених застудних захворювань.
Меліса дуже схожа на м’яту, проте відрізняється від неї тим, що має не лише ментоловий присмак, а й лимонний. Обидві рослини є лікарськими та чудово поєднуються з обліпихою. Заварюють чай з обліпихою та мелісою, так само як і з м’ятою, попередньо розім’явши 2-3 ст.л. обліпихи в пюре і заваривши в окремій ємності (термосі або чайнику) чорний чай із листям рослини. Після того як чай настоїться в нього додають кашку обліпихи (можна з медом) кожному окремо в кухоль порційно.
З обліпиховим чаєм чудово поєднуються такі прянощі як:
Кожна з них здатна надати напою особливого смаку і аромату. Додають прянощі в готовий чай обліпихи в перемеленому вигляді за смаком, зазвичай маленькими дрібками.
Чай з обліпихою, користь якого для організму неоціненна, слід вживати в міру, тому що плоди, кора і листок даного чагарника мають багато біологічно активних речовин, які, надходячи в кров у надлишкових кількостях, можуть викликати небажані реакції – свербіж, висипання, почервоніння очей. та шкірних покривів. Тому пити такий напій слід не частіше 3-4 разів на тиждень не більше 2 кухлів на день.
Ознаки передозування чаєм обліпихи спостерігаються вкрай рідко. Таке можливе лише при надмірному споживанні чаю на порожній шлунок, наприклад, при дотриманні суворої дієти.
При цьому можуть спостерігатися:
Також такі явища можуть спостерігатися при непереносимості ягоди.
Обліпиха є унікальним продуктом, в якому лікувальний ефект від його прийому поєднується з чудовими смаковими характеристиками. Для приготування чаю можна використовувати не лише ягоди, а й гілки, кору чи листя рослини. Приготовлений напій має цілу низку корисних властивостей: бадьорить, допомагає впоратися з застудою та зміцнити імунітет, нормалізувати роботу внутрішніх органів. Можна покращити смак чаю, додаючи в нього прянощі та інші рослини, з якими обліпиха поєднується і ще краще розкривається її аромат, посилюється цілюща дія на організм.
Як приготувати чай з обліпихи?
Підсумок для скидання магазину — це корисний аксесуар для стрільців, який використовується для тимчасового зберігання…
Быстрая зарядка дает возможность батарею электромобиля меньше чем за час. Многие автовладельцы пользуются только таким…
Шумоізоляція автоскла – важливий аспект комфорту водія та пасажирів. Сторонні шуми від інших машин, вітру…
Димохід — одна з ключових складових системи опалення в будинку чи квартирі. Він відповідає за…
Пленка для бассейнов играет важнейшую роль в обеспечении водонепроницаемости и эстетики чаши бассейна. Это покрытие не…
Кожен дім має бути не лише місцем, де ми відпочиваємо після важкого дня, але й…