Зміст
Досуг
robertss 02.09.2023 Article
Цікаві факти про вино розкривають найрізноманітніші сторони найдавнішого напою. Чому вино корисно пити, як воно має зберігатися і навіщо у келиха ніжка? Про ці та інші факти розповіли фахівці у сфері виготовлення і споживання вина.
Які є цікаві факти про вино? Їх насправді дуже багато. Наведемо кілька вельми дивовижних.
Оз Кларк у книзі «Вино по келихах» пише, що дубовим вино називають за характерний смак, який з’являється після витримки в бочках із зазначеного сорту деревини. Цікаво те, що мається на увазі в цьому випадку ванільний присмак. Річ у тім, що в дубі міститься чимало ваніліну, який надає вину пряного і вершкового відтінків.
Римляни мали звичку класти в глечики з вином шматки свинцю. Річ у тім, що оксид цього металу робив напій солодшим і водночас перетворював його на отруту. Ситуація ускладнювалася ще й повсюдним використанням свинцю в найрізноманітніших сферах.
Адам Макдауелл у книзі «Drinks. Практичний путівник. Міцний алкоголь. Коктейлі. Вино & пиво» пише, що з м’ясом слід вживати червоне вино, а з рибою та птицею — біле. Якщо обід складається з кількох різнопланових страв, рекомендується подавати універсальне рожеве вино.
Найоб’ємнішу пляшку з вином, яку тільки можна зустріти в супермаркетах, називають «магнум». Її місткість становить 1,5 л, тобто в неї поміщається вміст двох звичайних пляшок вина по 0,75 л.
А найбільша пляшка у світі виконана в єдиному екземплярі 2001 року. Назвали ємність, в яку влізло 130 л каберне «Максимус». Лот був підготовлений спеціально для аукціону Sotheby’s і пішов на торгах за $55 812.
У цій мініатюрній державі, розташованій у самому центрі Риму, кожен із 1000 жителів випиває щорічно по 74 літри вина.
Для порівняння середньостатистичний італієць задовольняється 37,6 л. Дослідники припустили, що справа тут в акцизах, які існують у Ватикані на вино. Вони значно нижчі, ніж в Італії.
Якщо вдома створюється запас вина, то, незалежно від розміру ємності, зберігайте пляшки в положенні лежачи. Це правило добре для будь-яких сортів вин, включно з шампанським, портвейном або токаєм. У такому положенні забезпечується постійне зволоження пробки, що гарантує пляшці герметичність. Тримайте пляшки в темному, прохолодному місці подалі від обігрівачів.
Винні келихи роблять на довгих ніжках не випадково. Саме за ніжку їх необхідно тримати під час використання. Це дає змогу вину зберігати оптимальну температуру (на 3-5 °С нижчу, ніж у кімнаті), за якої букет розкривається найкраще.
Для червоного вина у світі найчастіше використовують виноград «каберне совіньйон». Його в наш час вирощують на всіх материках, за винятком хіба що Антарктиди. Така популярність пояснюється просто: цей виноград невибагливий, дає хороші врожаї і вважається ключовим у виробництві французького бордо. Наступні за популярністю — мерло, мальбек, сіра і неббіоло.
У процесі бродіння утворюються різні кислоти, які знебарвлюють присутні в їхньому складі таніни. Що старіше червоне вино, то менше воно нагадує рубін і більше темний бурштин.
Келихи бордо, ємність яких становить 600 мл, використовують для не надто кислих вин з великим вмістом танінів (каберне совіньйон, мерло). Келихи бургундія випускаються об’ємом до 750 мл. З них п’ють легкі молоді червоні вина на основі божоле, піно-нуар, неббіоло.
Найпопулярніше біле вино робиться з винограду сорту «шардоне». Назву він отримав від села Шардоне, яке розташоване в історичній області Франції Бургундії.
У цьому регіоні шардоне вважається найголовнішим сортом вина, для якого характерні нотки карамелі, ананаса і персика. Також шардоне використовується при створенні найвідоміших шампанських вин. Трохи менше, ніж шардоне, популярний совіньйон блан, мускат і рислінг.
Колір червоному вину надає шкірка виноградин. Якщо її з ягідок зняти, то біла м’якоть дасть практично безбарвний сік, який під час подальшого бродіння набуде характерного легкого солом’яного відтінку.
З м’якоті червоного винограду з 2002 року виготовляють біле каберне совіньйон і ще італійське санджовезе б’янко.
Французькі виробники шампанського з невичерпною працьовитістю опротестовують право іноземних виноробних підприємств називати своє ігристе вино шампанським. Тим часом глобальне потепління торкнулося і Шампані. Тут помітно потеплішало, і виноград збирають у той самий термін, але більш зрілим, що впливає на смак готового продукту: він стає солодшим.
Ось ще кілька фактів:
Вивчивши цікаві факти про біле та червоне вино, переконайтеся, що ці напої не дарма зберігають свою популярність з давніх часів. Насолоджуючись вином, пам’ятайте, що для пізнання істини достатньо одного келиха.
Купівля будівельного рівня може здатися простим завданням, проте правильний вибір цього інструменту може суттєво вплинути…
Если выбираете среди бюджетных ноутбуков для работы, учебы или обычного применения, взгляд обязательно упадет на…
Шкіряні вироби супроводжують людство вже тисячоліттями. Вони не тільки служили необхідними предметами побуту, а й…
Натяжні стелі стали одним із найпопулярніших варіантів оздоблення інтер'єру завдяки своїй естетичній привабливості та функціональності.…
Салициловая кислота уже давно зарекомендовала себя как один из лучших компонентов для ухода за кожей,…
Вибір і покупка якісного портсигару – процес, який потребує уваги до деталей. Це не просто…