Зміст
Досуг
robertss 02.09.2023 Article
16 травня в усьому світі почався священний для мусульман місяць Рамадан. Пост уже підійшов до своєї середини, і ми вирішили дізнатися у наших читачів, куди вони найчастіше ходять здійснювати ауизашар в Алмати і чому.
Ще 2015 року агентство Ranking.kz з’ясувало, що найбільше по кафе і ресторанах у Казахстані ходять алматинці. А за статистикою nb.kz за 2017 рік, на один заклад в Алмати в середньому припадають 566 осіб, тоді як у США цей самий показник становить 510 осіб. І це за значної різниці в кількості населення.
З початком посту потік клієнтів у вечірній час у кафе і ресторанах Алмати значно збільшився, десь став навіть нестерпним. Основна проблема — довге обслуговування через щільну посадку. У зв’язку з чим ми вирішили провести невелике опитування у жителів південної столиці і дізнатися, де найкомфортніше здійснювати ауизашар поза домом.
Основними критеріями під час вибору місць стали: відсутність алкоголю, халял-кухня, своєчасне обслуговування, близькість до мечеті або наявність у самому закладі намазхани. Перевагу за кухнею віддають східній: казахській, узбецькій, уйгурській, турецькій.
З рекомендованих місць, у які все ще можна потрапити під час ауизашара і поїсти з комфортом, до трійки найчастіше згадуваних увійшли: кафе OZYURT, кафе BAYSAN і мережа їдалень BASILIC. За словами опитаних, ці заклади відповідають важливим для людини, яка тримає пост, критеріям, і справляються з навантаженням у вечірній час.
Одне з перших іноземних закладів Казахстану кафе OZYURT прийшло на ринок 25 років тому. Вони були серед перших, хто привіз сюди турецький донер, а також стали першопрохідцями серед закладів безалкогольного формату — від самого початку в їхніх точках ніколи не подавали алкоголь. У зв’язку з цим заклад заробив особливу довіру з боку імамів.
Кількість посадкових місць: 216
Потік гостей за вечір: близько 300 осіб
Бронювання місць: за 2 дні
Попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово
Іфтар-меню: у ресторанах — ні, у торгових центрах — так
Безкоштовна іфтар-тарілка: помідори, огірки, фініки, вода
Найпопулярніші страви під час посту: донер «Іскандер», кебаби, пуф-лаваш, айран, пахлава
Основні гості на ауизашар: великі компанії молодих людей
Можливість для здійснення намазу: Центральна мечеть + кімната відпочинку в самому закладі
Basilic давно полюбився жителям південної столиці своїм швидким обслуговуванням і смачною їжею. У закладі діє формат відкритої кухні — гості можуть особисто спостерігати за тим, що відбувається «по той бік кухні». Лагман і плов готують при вас у справжніх казанах і без підсилювачів смаку. Сам формат закладу орієнтований на швидкість: офіціанти одразу вбивають замовлення через спеціальну програму у смартфон, а на кухні більшість страв уже готові до виносу, тож прийшовши за 10 хвилин до відкриття посту, можна без проблем і вчасно отримати своє замовлення.
Кількість посадкових місць: 400
Потік гостей за вечір: 80-90%
Бронювання місць: для великих компаній від 10 осіб
Попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово
Середній час приготування страв: 7-8 хвилин wok-страви, 15 хвилин — шашлики
Іфтар-меню: немає
Безкоштовна іфтар-тарілка: фініки
Найпопулярніші страви під час посту: шурпа Basilic, ташкентський плов, манти, національна кухня
Основні гості на ауизашар: великі компанії молодих людей
Можливість для здійснення намазу: Центральна мечеть
Кафе Baysan вирізняється своєю тишею і смачною східною кухнею: узбецькою та казахською. У кафе є два поверхи, кожен з яких орієнтований під свою цільову аудиторію. На другому — найчастіше розташовуються сім’ї, тут же обладнано дитячий майданчик; на третьому ж — молодь. У кафе також є окремі кабінки для компаній на 7-10 осіб, водночас для того, щоб розташуватися в них, не потрібен депозит або додаткова бронь — заповнюються вони за наявністю попиту. Крім того, на першому поверсі ресторану є автомийка, що також зручно для гостей: поки ви обідаєте або вечеряєте, можна спокійно привести до ладу свій автомобіль.
Потік гостей за вечір: 200-300 осіб
Бронювання місць: день у день
Попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово
Іфтар-меню: є (2700 тенге)
Безкоштовна іфтар-тарілка: фініки, вода
Найпопулярніші страви під час посту: бешпармак, сорпа, плов
Основні гості на ауизашар: сім’ї — на другому поверсі, молодь — на третьому поверсі
Можливість для здійснення намазу: дві спеціальні кімнати в самому закладі
Унікальна добірка новин від нашої редакції
Если выбираете среди бюджетных ноутбуков для работы, учебы или обычного применения, взгляд обязательно упадет на…
Шкіряні вироби супроводжують людство вже тисячоліттями. Вони не тільки служили необхідними предметами побуту, а й…
Натяжні стелі стали одним із найпопулярніших варіантів оздоблення інтер'єру завдяки своїй естетичній привабливості та функціональності.…
Салициловая кислота уже давно зарекомендовала себя как один из лучших компонентов для ухода за кожей,…
Вибір і покупка якісного портсигару – процес, який потребує уваги до деталей. Це не просто…
Залізобетонні вироби є незамінним матеріалом в сучасному будівництві, де на перший план виходять міцність, довговічність…